Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta haki tänä vuonna 149 kuntaa, viime vuonna lukumäärä oli 89.

Valtioneuvosto on myöntänyt harkinnanvaraisten valtionosuuksien korotusta 66 kunnalle, yhteensä 60 miljoonaa euroa. Mukana on nyt myös suuria kaupunkeja. Eniten korotusta saivat Kouvola ja Lappeenranta, kumpikin 3,3 miljoonaa euroa.

Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta haki tänä vuonna 149 kuntaa. Haettu summa oli yhteensä lähes 346 miljoonaa euroa. Korotusta myönnettiin 66 kunnalle.

Viime vuonna hakijoita oli 89, joista tukea sai 21. Tuolloin jaossa oli 10 miljoonaa euroa.

Kuntaministeri Sirpa Paatero huomauttaa valtioneuvoston tiedotteessa, että korona on vaikuttanut myös isompiin kaupunkeihin, joita on myös saajien joukossa.

Tukien myöntämisessä on noudatettu aiempia kriteerejä sekä otettu huomioon koronan vaikutukset ja jo maksetut koronatuet.

Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta voidaan myöntää kunnalle, joka tarvitsee lisätukea poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi. Lisäksi otetaan huomioon paikalliset erityisolosuhteet.

Kunnat perustelivat korotuksen tarvetta muun muassa taloudellisen tilanteen heikkenemisellä, koronaepidemian aiheuttamilla tulomenetyksillä sekä lisäkustannuksilla ja verotulojen yleisellä vähenemisellä.

Korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi. Suunnitelma tuli liittää hakemukseen.

Karijoella korotus suurin asukasta kohti

Miten tuet tällä kertaa jakaantuivat?

Suurimmista summista Kouvola ja Lappeenranta saivat kumpikin 3,3 miljoonaa euroa. Asukasta kohden summa on Kouvolassa 40 euroa ja Lappeenrannassa 45 euroa.

Kehityspäällikkö Sanna Lehtonen Kuntaliitosta kiinnittää huomiota erityisesti suuriin kaupunkeihin.

– On todella huolestuttavaa, että alueidensa keskuskaupungit ovat lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Toisaalta on hyvä, että myös valtiovarainministeriö tunnustaa tämän korotusta maksaessaan.

Hän huomauttaa, että toisaalta hakijoiden joukossa oli paljon pieniä, tuhannen ja kahdentuhannen asukkaan kuntia. Niissä tukimäärä asukasta koti nousee isoja suuremmaksi.

Kaksi miljoonaa tai sitä enemmän korotusta saivat Seinäjoki 2,8 miljoonaa euroa (44 e / asukas), Hämeenlinna 2,6 miljoonaa (38 e / asukas), Mikkeli 2,3 miljoonaa (43 e / asukas), Savonlinna 2,2 miljoonaa (67 e / asukas), Rovaniemi 2 miljoonaa (32 e / asukas), Järvenpää 2 miljoonaa (46 e / asukas), ja Vihti 2 miljoonaa euroa (69 e / asukas).

Asukasta kohti eniten (145 e) sai Karijoki, yhteensä 180 000 euroa. Kannonkoskella luvut ovat 142 e ja yhteissumma 190 000 euroa ja Halsualla 142 e ja yhteensä 160 000 e.

Lisätty kello 15.38 Sanna Lehtosen kommentit ja pienten kuntien summmat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*