Suurten kaupunkien sote-johtajat moittivat Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelmaa siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen useat kohdat on lyöty lukkoon ilman tarkempia selvityksiä.

– Uudistamisen pitäisi perustua monipuoliseen vaihtoehtotarkasteluun ja kokonaisvaltaiseen vaikutusten arviointiin, Turussa keskiviikkona kokoontuneet sote-johtajat sanovat.

Sosiaali- ja terveysjohtajat vaativat, että sote-uudistuksen jatkovalmistelussa kuntien asiantuntemus on alusta lähtien keskeisessä roolissa.

– Sote-alueiden määrästä päätettäessä on otettava huomioon niiden taloudellinen kantokyky ja osaaminen. Siihen liittyy muun muassa kyky määritellä väestön palvelutarpeet sekä suunnitella ja kehittää tuotannonohjausta ja hankkia riittävää erityisosaamista.

Sote-johtajat toteavat myös, että kunnallisen sote-tuotannon rakennejärjestelyt tulee toteuttaa vaiheittain ja hyvät käytännöt säilyttäen.

– Kuntaperusteinen palvelujen tuottaminen pitäisi olla mahdollista jatkossakin.

Suurten kaupunkien sote-johtajien mielestä tulevien sote-alueiden lukumäärä, 19, tuntuu suurelta.

– Joka tapauksessa aikataulullisesti on tärkeää, että alueiden lukumäärästä päätettäisiin mahdollisimman nopeasti. Erityistason erikoissairaanhoidon, tutkimuksen ja opetuksen kehittyminen erityisvastuualueittain on turvattava ja määriteltävä tälle kansallisen tason ohjausjärjestelmä, johtajat toteavat tiedotteessaan.

Turussa olivat koolla Espoon perusturvajohtaja Juha Metso, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty, Kuopion palvelualuejohtaja Markku Tervahauta,
Oulun hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto, Tampereen tilaajajohtaja Kari Hakari, Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen sekä Turusta johtaja Maija Kyttä ja toimialajohtaja Riitta Liuksa.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*