Veitsiluodon tehtaan sulkeminen Kemissä koskettaa laajempaakin aluetta.

Stora Enso on sulkemassa Kemissä Veitsiluodon tehtaansa vielä tämän vuoden aikana. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Tehdas on alueella suuri työllistäjä, sillä Veitsiluoto on 600–700 ihmisen työpaikka.

Tehtaassa tuotetaan paperia, sellua ja sahatavaraa, ja se on maailman pohjoisin paperitehdas sekä yksi Euroopan suurimmista paperi- ja kartonkitehtaista.

Kemin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Teija Jestilä oli uutisen kuultuaan järkyttynyt.

Jestilä kertoo yrittäneensä saada juuri kiinni kaupunginjohtajaa mutta arvelee tämän päiväohjelman menneen uusiksi uutisen takia.

– En vielä tiedä tarkempia yksityiskohtia sulkemisesta, olen täysin median uutisten varassa, Jestilä sanoo.

 Veitsiluoto on ollut alueen maanmerkki jo kauan. Tehdas perustettiin 1922.

– Suvuissa monta sukupolvea on tehnyt tehtaalla töitä, Jestilä mainitsee.

Hän arvelee, että tehtaan sulkeminen on ensi viikon kaupunginhallituksen sekä 3.5. pidettävän valtuuston iso aihe.

Myös tehdas Ruotsissa aiotaan sulkea

Stora Enso kertoo tiedotteessaan aloittavansa yt-neuvottelut Kvarnsvedenin ja Veitsiluodon tehtaiden henkilöstön kanssa suunnitelmasta lopettaa sellun ja paperin tuotanto pysyvästi molemmilla tehtailla.

Sulkemiset toteutettaisiin vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä, ja ne vaikuttaisivat suoraan 670 henkilöön Suomessa ja 440 henkilöön Ruotsissa.

Suunnitellut tehtaiden sulkemiset vähentäisivät Stora Enson paperintuotantokapasiteettia 35 prosenttia noin 2,6 miljoonaan tonniin vuodessa.

Hallitus lupaa tukea

TEM ryhtyy valmistelemaan rakennemuutostoimia alueelle. Asiasta kertoi julkisuuteen tuoreeltaan työministeri Tuula Haatainen.

Lue lisää: Stora Enson tiedote 

Lisätty 13.49 tieto TEMin tukitoimista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tämähän on sitä ”vihreää siirtymää (Sanna Marin SDP)” kun teollisuus ja työpaikat karkaavat halvempiin maihin tuottamaan sellua ja paperia.
    Kemin asukkaat kiittävät.

  2. Kemihän on yksi suomen vasemmistolaisimmista kaupungeista. Vuosi sitten tehtaalla oltiin uhmakkaana lakkoilemassa, nyt on varmasti palkankorotusten suhteen hiljaista. Paikallinen sopiminen olisi ollut tällekkin laitokselle parempi, jonka työvoimakustannukset ovat korkeat eli n10% liikevaihdosta. Lopputulos nähtävissä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*