Etäisyyksillä ja matkasynnytysten määrällä ei Valviran mukaan ole suoraa yhteyttä.

Valvira on määrännyt, että synnytykset Oulaskankaan sairaalassa Pohjois-Pohjanmaalla lopetetaan ensi vuoden maaliskuun lopussa.

Valvira perustelee päätöstä sillä, että vastasyntyneiden hoito ei täytä potilasturvallisuuden ja lainsäädännön vaatimuksia. Perustelujen mukaan sairaalassa ei kyetä takaamaan riittävää osaamista hoidon laadun ja potilasturvallisuuden takaamiseksi. Oulaskankaan sairaalassa on ollut viime vuonna 911 synnytystä ja 1−2 tehostettua valvontaa vaativaa lasta kuukaudessa. kriittiseksi rajaksi on määrätty vähintään tuhat synnytystä vuodessa, mutta poikkeuslupia voidaan myöntää mikäli palvelun saatavuus ja potilasturvallisuus sitä edellyttävät.

Valviran mukaan hoitohenkilökunnan resursointi vastasyntyneiden hoitoon on puutteellista eikä

Oulaskangas pysty vastaamaan valmiudesta lapsen välittömään hoitoon ja tehostettuun valvontaan.

– Keskeinen ongelma sairaalan vastasyntyneiden hoidossa on juuri tehostetun valvonnan puuttuminen. Valvira ei ole usean kuukauden selvitysprosessin aikana saanut riittävää selvitystä siitä, että vastasyntyneiden hoito voitaisiin saattaa Oulaskankaan sairaalassa potilasturvallisuuden ja päivystysasetuksen edellyttämälle tasolle, Valvira toteaa.

Oulaskankaalle on toivottu poikkeuslupaa. Valvira huomauttaa, että poikkeuslupa edellyttää, että synnytyssairaalan on täytettävä synnytyssairaalan laatuvaatimukset, muun muassa välitön valmius sikiön voinnin seurantaan sekä tarvittavaan välittömään hoitoon ja tehostettuun valvontaan.

 

Matkasynnytyksillä ja

etäisyydellä ei yhteyttä

Synnytykset ovat viime vuosina keskittyneet, kun kuntayhtymät ovat lopettaneet synnytyssairaaloitaan. Perusteluina on ollut sekä toiminnan tehostaminen että potilasturvallisuus.

Synnytyssairaaloitten lopettamista on vastustettu erityisesti matkasynnytyksiin liittyvillä vaaroilla.

Valviran mukaan synnytysten lopettaminen pienissä sairaaloissa ei ole lisännyt merkittävästi matkasynnytyksiä.

Valvira nostaa esiin Savonlinnan ja Salon sairaaloiden synnytystoiminnan lopettamiset vuonna 2015. Viraston mukaan lopettamisista ei ole aiheutunut ongelmia.

Valviran mukaan synnytyksiin liittyvät hätätilanteet tapahtuvat useimmiten synnyttäjän jo ollessa sairaalassa.

Edelleen Valvira huomauttaa, että eniten matkasynnytyksiä tapahtuu pääkaupunkiseudulla, mistä se päättelee, että etäisyys ei korreloi matkasynnytysten kanssa.

Oulaskankaan sairaala on Oulaisissa ja kuuluu Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitoalueeseen. Alueen synnytykset tapahtuvat muutoksen jälkeen Oulussa tai Kokkolassa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä