Suurin osa kunnista varautui perustoimeentulotuen siirtoon Kelalle hyvissä ajoin. Ylimääräisiä käsiä ei ainakaan Kotkan kunnan sosiaalitoimesta irtoa lainaksi etuuskäsittelyyn. (Kuva: Kela)

Kotkan suuntaan Kelan on turha katseita luoda, kun se etsii lisäkäsiä perustoimeentulohakemuksia käsittelemään. Kela lähetti tiistaina kunnille kirjeen, jossa se pyysi kuntia selvittämään, olisiko mahdollista siirtää kunnallisia viranhaltijoita tilapäisesti työskentelemään Kelan perustoimeentulotuen tehtäviin.

-Tarvitsemme kaikki kaupungilla jäljellä olevat etuuskäsittelijät meidän omiin töihin. Kuinka me tulisimme toimeen ilman heitä? Ei täältä repeä väkeä Kelalle apuun, Kotkan sosiaalijohtaja Heli Sahala lataa.

Ennen perustoimeentulon siirtoa kunnilta Kelalle oli Kotkassa 14 etuuskäsittelijää määräaikaiset mukaan luettuna.

-Siirron takia sanoimme irti ylimääräiset etuuskäsittelijät. Olemme viime vuosina joutuneet palkkaamaan ylimääräistä väkeä, sillä päätösten aikarajat eivät tahtoneet pitää. Maaliskuun loppuun saakka meillä on vielä neljä etuuskäsittelijää töissä ja tarvitsemme heidän työpanoksensa. Osalle heistä on jo jatkoa tiedossa organisaatiossamme ja muidenkin työpanos olisi tarpeen, Sahala kertoo.

Kuntien toiminta siirsi katastrofia

Kelan kirjeessä muistetaan, että kunta voi myöntää ehkäisevää toimeentulotukea kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi, vaikka Kela ei olisi tehnyt päätöstä perustoimeentulotuesta. Tällä pyritään helpottamaan hädänalaisia ihmisiä. Kuntien loppuvuoden toiminta pelasti osaltaan tammikuun tilanteen, mutta nyt on hätä kädessä.

-Kuntien tekemien pidempien päätösten takia ruuhka siirtyi vuodenvaihteesta tänne. Ei ehkä ollut Kelan taholta ihan realistista kuvitella, että asiat heillä voitaisiin hoitaa alle puolella siitä väestä, mitä kunnilla oli tässä työssä, Sahala pohtii.

Kela suunnitteli hoitavansa perustoimeentulopäätökset selvästi pienemmällä henkilöstömäärällä, kuin kunnissa oli tehty. Toiminnan avain piti olla tehostuneet tietojärjestelmät ja sähköinen asiointia. Nyt on huomattu, ettei kaikki ole käynyt kuin Strömsössä.

Ihmisiä tarvitaan

Kelan taholta esitettiin myös toivomus, että kuntien sosiaalityöntekijät auttaisivat perustoimeentulotuen asiakkaiksi siirtyviä henkilöitä verkkoasioinnissa ja perustoimeentulotuen hakemuksen tekemisessä. 

-Ei tämä ruuhka ollut mikään yllätys. Osa käsittelijöistä on niin tuoreita työntekijöitä, ettei heille ole edes alan terminologia tuttu. Toimeentuloasiakkaissa on paljon maahanmuuttajia ja muita henkilöitä, jotka tarvitsevat henkilökohtaista ohjausta hakemusten täyttämisessä. Kaikki ei onnistu sähköisesti, Kotkan sosiaalijohtaja Heli Sahala painottaa.

Kela huutaa kuntia apuun

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*