Kunnan kunnossapitotyöntekijöiden lumihangesta löytämä mies toimitettiin ensihoidon kautta jatkohoitoon Siilinjärvellä. Kuva seuraavalta päivältä. (Kuva: Siilinjärven kunta)

Siilinjärven kunnan kunnossapitotyöntekijät Tomi Toivanen ja Teemu Hokkanen auttoivat keskiviikkoaamuna lumihangesta löytämänsä kylmettyneen oloisen mieshenkilön ensihoidon huomaan.

Siilinjärvellä löydetty mies oli ollut tajuissaan Toivasen ja Hokkasen ollessa paikalla ja tämän siirtyessä ambulanssiin. Miehen myöhemmästä voinnista löytäjillä ei ollut tietoa vielä torstaina aamupäivällä.

Löytö aamuhämärässä

Toivanen ja Hokkanen olivat lähteneet keskiviikkona liikkeelle varikolta aamupalaverin jälkeen noin vartin yli seitsemän.

– Yhtä aikaa lähdettiin, Hokkanen lähti vähän isommalla autolla ja minä niin sanotusti kunnossapitohuoltoautolla.

Korkeammalla autolla ajanut Hokkanen huomasi tienpenkalla lumihangessa pienen valonpilkahduksen.

– Se oli kännykän taskulampun tai näytön valoa, epäilisin taskulamppua.

Hokkanen soitti havainnostaan työkaverilleen Toivaselle ja miehet päättivät kääntää autot ympäri ja mennä tarkastamaan tilanteen.

Toivanen kertoo, että Taivallahden ja Pyylammen suunnalta keskustaan johtavalla Räisäläntiellä oli kuitenkin sen verran aamuruuhkaa, ettei isoa autoa voinut niin vain tielle pysäyttää vaan oli käytävä kauempana kääntymässä.

– Aika yhtä aikaa olimme paikalla, minä pikkuisen ennen olin työkaveria. Huusin heti miehelle auton ikkunasta, että soitan apua ja hän vastasi joo, Hokkanen kertoo.

Hätäkeskuksesta opastettiin Hokkasta, että jos henkilö olisi ollut tajuttomana niin häntä ei olisi saanut siirtää. Tajunnantason mukaan sai siirtää lämpimään.

– Ohjeistivat soittamaan heti uudestaan, jos henkilö menee tajuttomaksi.  

Samaan aikaan Toivanen kannusti arvioltaan nuorta aikuista miestä umpihangesta kohti autoja. Löytöhetkellä tämä oli noin 15 metrin päässä maassa, eikä jaksanut pysyä pystyssä.

– Ensimmäinen ajatus oli, että riskin oloinen kaveri on vaikea saada lumihangesta pois, jos hän hyytyy siihen paikkaan. Hän näki kuitenkin, että apu on näin lähellä, niin sai siitä virtaa ja jaksoi kontata hangessa tienpenkan ylös.

Toivanen ohjasi miehen välittömästi kunnossapitoautoon, joka ei juuri varikolta lähdön jälkeen ollut kovin lämmin, mutta lämpimämpi kuin noin -30-asteinen ulkoilma.

– Hypotermiapotilasta ei saa heti kuumaan laittaakaan vaan lähteä maltillisesti lämpöä nostamaan, Toivanen toteaa.

Hän arvioi, että mies ehti olla autossa vain hetken ja ambulanssi saapui noin viidessä minuutissa.

– Hoitohenkilökunta siirsi hänet ambulanssiin ja kiittelivät meitä.

Hokkanen sanoo, että he antoivat sen jälkeen pelastushenkilökunnalle tilaa ja siirtyivät liikenteen tieltä.

Parasta toivoen

Löytämänsä miehen voinnista Toivasella ja Hokkasella ei vielä torstaina aamupäivällä ollut mitään tietoa.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen akuutin vastuualueen palveluyksikönjohtaja Anssi Uutela vastasi Kuntalehdelle, että he eivät voi kommentoida yksittäisten potilastapausten hoitoa tai hoidon lopputulemaa millään tavalla.

Molemmille löytäjille tapaus oli ensimmäinen vakavampi pelastustehtävä. Tapaus herätti luonnollisesti paljon keskustelua ja pohdintaa.

– Tuli sellainen kuva, että jos ei oltaisi pysähdytty siihen, niin en usko, että hän olisi jaksanut tielle asti. Tähdet olivat kohdillaan, että työkaveri huomasi hänet, Toivanen sanoo.

– Totta kai on tärkeä, että nähtiin hänet ja pystyttiin auttamaan, Hokkanen toteaa.

Hokkanen kertoo, että he eivät kyselleet sen tarkemmin mistä löydetty oli tulossa ja minne menossa.

– Pääasia oli saada mies pois sieltä, lämpimään ja ensiapu paikalle.

Hokkanen ja Toivanen löysivät miehen Siilinjärven keskustaan johtavan Räisäläntien varrelta. Noin sadan metrin päässä paikasta Nilsiäntie, valtatie 75, ylittää Räisäläntien.

Toivanen kuvailee paikkaa pajuttuneeksi ja heinittyneeksi alueeksi junaradan varressa, missä normaalisti eivät liiku edes koiranulkoiluttajat.

– Lunta alkaa olla jo aika paljon niin penkat on jo sen verran korkeat, ettei sitä normaalin henkilöauton korkeudelta olisi voinut havaita mitenkään. Penkka putoaa vielä junaradan varteen jyrkästi, niin paikkaa on mahdoton havaita matalasta autosta.

Valppaat kunnan työntekijät

Työpaikalla Siilinjärven kunnassa työntekijöiden toimintaa on jo ehditty hehkuttaa.

– Ensiluokkaista toimintaa, toteaa tekninen johtaja Ari Kainulainen.

Kunnossapitopäällikkö kertoo Yle Pohjois-Savolle, että löytäjät tullaan palkitsemaan ylimääräisellä palkallisella vapaapäivällä.

Teknisen puolen työntekijät ovat olleet valppaina aiemminkin. Kerran toinen työryhmä oli huomannut tulipalon, ja henkilökuntaan kuulunut vpk:lainen oli osannut tehdä kaikki alkusammutustoimenpiteet ja hälytti pelastuslaitoksen paikalle.

– Silmät kannattaa pitää auki ja terve järki päässä. Ei kannata suin päin kuitenkaan mennä esimerkiksi ulkopuolisten riitoja ratkaisemaan, Kainulainen kertoo toimintatapaohjeista.  

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*