Kemillä on velkaa yli 120 miljoonaa euroa eli asukasta kohden runsaat 6 000 euroa. Kuva: Kemin kaupunki/Sanna Micklin

Tapio Mainio, teksti

– Kuormaa on välttämätöntä keventää, sanoo Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen.

Kemin kaupunginhallitus saa maanantaina käsiteltäväkseen kaupungin virkamiesten neuvotteleman esityksen, jolla Kemin kaupunki myy enemmistön eli 60 prosenttia Kemin Energia- ja Vesi Oy:n (Kenve) osakkeista Oulun Energialle.

Kauppahinta on 55 miljoonaa euroa, mutta todellisuudessa kaupungin kassaan tulisi Ruotsalaisen mukaan yhteensä 71 miljoonaa euroa.

 – Oulun Energia maksaa pois Kenven pääomalainan. Näin kaupunki saisi rahaa investoineihin ja kehittämiseen samalla, kun Kemin velkataakkaa kevenisi merkittävästi. Se on myös yksi kaupan ehdoista, jonka lupaamme päättäjille, Ruotsalainen sanoo.

 – Emme halua päätyä kriisikuntamenettelyyn, hän lisää.

Kemillä on velkaa yli 120 miljoonaa euroa eli asukasta kohden runsaat 6 000 euroa.

Kemin kaupungin suuri velkamäärä on Ruotsalaisen mukaan kertynyt 10–15 vuoden aikana. Sitä yritettiin leikata vasta kaupungin talouden ”hevoskuurilla”, jolloin kaupunkikonsernista vähennettiin 160 henkilötyövuotta.

 – Raskas säästöohjelma valui kuitenkin hukkaan sote-uudistuksessa, jolloin kaupungille sälytettiin lisää maksettavaa, Ruotsalainen sanoo.

Iso lasku sote-uudistuksesta

Kemi on yksi niistä kunnista, jotka joutuivat sote-uudistuksessa maksamaan valtionosuuksia valtiolle.

 – Kemille siitä lankesi 2,7 miljoonan euron lasku, pelkästään vuodelle 2024 ja lisää on luvassa tuleville vuosille, Ruotsalainen kertoo. 

Ilman Oulun Energian kauppaa Kemi joutuisi tekemään entistä suurempia säästöjä.

Neuvotellun sopimuksen mukaan Kenvestä tulisi Oulun Energian tytäryhtiö, jonka palvelukseen kemiläinen henkilöstö siirtyisi vanhoina työntekijöinä. Siitä kerrottiin Kenven työntekijöille torstaina.

Lopullisesti kauppa sinetöidään Kemin kaupunginvaltuustossa 9. joulukuuta.

Kauppa olisi toteutuessaan yksi suurimmista julkisen omaisuuden järjestelyistä Pohjois-Suomessa.

Oulun Energian toimitusjohtaja Arto Sutisen mukaan kaupan synergiahyödyt olisivat niin suuret, ettei kemiläisten tarvitsisi pelätä, että kaukolämpö- ja vesilaskuihin tulisi korotuksia.

Kauppahintaa ei siis maksatettaisi kaupungin asukkailla.

Lisäksi Kemin kaupunki saisi vähemmistöosakkaana jatkossakin Kenvestä merkittävän tulovirran kaupungin kassaan, koska Kenven kannattavuus paranisi Oulun Energian tytäryhtiönä.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Lupaus siirtää työntekijät vanhoina työntekijöinä Ouluun Kemin Energia ja Vesi Oy:n kaupan mukana on totta, mutta sen jälkeen, kun kauppa on tehty uusi työnantajs jakelee irtisanomisia. Oulussa kaikki on ulkoistettu. Joten lupaus ei lämmitä, työntekijät myydään työttömiksi.

  2. Kemissä asia on valmisteltu täysin salassa eikä avoimuuden periaatteita ole hyödynnetty eikä esim. naapurikuntien energiayhtiöiltä (esim. Rovaniemen NEVE, joka olisi myös kiinnostunut) ole kysytty vertailutarjouksia ostosta. Kaupan ehdot eivät siis välttämättä ole parhaat mahdolliset kemiläisille.Hyvin harmillista

  3. Synnyin Kemiin 61 vuotra sitten 10-lapsiseen perheeseen. Suomen masentavimpia tai masentavin kaupunki, jonka kierrän ohi ajaessani. Koko sukuni muuttanut sieltä pois, onneksi.

  4. ”Kauppahintaa ei siis maksatettaisi kaupungin asukkailla.” !!!

    Toivottavasti kauppahintaa ei maksateta Oulun kaupungin asukkailla, mutta kemiläiset sen kyllä ajan saatossa varmuudella maksavat. Vai onko yrityskauppihin tullut joku uusi rahoituslogiikka, jossa rahaa sataa taivaasta ?
    Olisi myös mielenkiintoista nähdä laskema, jossa kauppahinta on määritetty. Ettei vaan oltaisi tilanteessa, jossa ostoksille mennään rahan pakottaessa oululaisten ranteita.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*