kuva: PIXABAY

Kaikkiaan 89 kuntaa eli 30 prosenttia kunnista hakee talousongelmiensa vuoksi harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta kuluvalle vuodelle. Hakuaika päättyi perjantaina.

Valtiovarainministeriö myöntää korotettua valtionosuutta kunnille tänä vuonna enintään 10 miljoonaa euroa. Kaikki hakeneet kunnat eivät ole ilmoittaneet hakemaansa summaa, mutta hakemusten yhteismäärä on lähes 100 miljoonaa euroa.

– Hakemusten määrä on odotetun kaltainen. Hakijamäärässä näkyy se, että kuntataloudesssa meni viime vuonna huonosti ja kaksi kolmannesta kunnista teki negatiivisen tuloksen, kertoo kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen Kuntaliitosta.

Yli 20 000 asukkaan kunnista lisätukea hakivat Rovaniemi, Kotka, Savonlinna, Hollola, Kemi ja Varkaus.

Päätöksen harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksesta tekee kuntaministeri Sirpa Paatero, sd., valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston esityksestä. Korotukset maksetaan vuoden 2019 aikana.

Edellisen kerran valtionosuuden korotusta oli jaossa 2014. Silloin hakijoita oli 85, ja korotusta sai 25 kuntaa. Tuolloin jaossa oli 20 miljoonaa euroa. Myönnettu korotus oli pienimmillään 55 euroa asukasta kohti ja suurimmillaan 140 euroa asukasta kohti. Lähes puolet tämän vuoden hakijoista on sellaisia kuntia, jotka harkinnanvarausta korotusta valtionosuuuteen myös vuonna 2014.

Haapajärven talous tiukoilla jo pitkään

Yksi harkinnanvaraista valtionosuutta hakeneista kunnista on Haapajärven kaupunki. Haapajärvi haki valtiolta 1,5 miljoonan euron lisätukea. Se haki tukea myös vuonna 2014, mutta silloin sitä ei herunut.

– Taloutemme on ollut pitkään tiukoilla. Sekin auttaisi, jos muutamakin sata tuhatta saataisiin, vs. kaupunginjohtaja Unto Vesamäki sanoo.

Haapajärven kaupungin taseeseen on kertynyt alijäämää reilu kaksi miljoonaa euroa, ja todennäköisesti tältä vuodelta kertyy lisää. Myös ensi vuoden talousarvion raami on alijäämäinen.

– Meillä on viime keväänä valtuustossa hyväksytty talousohjelma vuosille 2019–2025. Tavoitteena on, että kauden viimeisenä vuotena päästäisiin plussalle. Kyllä siinä aika raskaalla kädellä joudutaan järjestelemään muun muassa koulupuolen asioita.

Verotus on Haapajärvellä vedetty jo tappiin. Tuloveroprosentti on maan korkeimpia, 22,5, ja kiinteistöveroprosentitkin tilastojen kärkipäässä.

89 kunnan lista

Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta hakivat: Akaa, Askola, Eura, Haapajärvi, Haapavesi, Hartola, Hollola, Honkajoki, Huittinen, Humppila, Hyrynsalmi, Ii, Ikaalinen, Ilomantsi, Isojoki, Joroinen, Jämijärvi, Kaavi, Karijoki, Karkkila, Karstula, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kaustinen, Kemi, Kemijärvi, Kihniö, Kinnula, Kitee, Kiuruvesi, Kivijärvi, Kokemäki, Kotka, Kuhmo, Kyyjärvi, Kärkölä, Laihia, Lappajärvi, Laukaa, Lemi, Lestijärvi, Loimaa, Merikarvia, Multia, Mänttä-Vilppula, Nivala, Oripää, Outokumpu, Paltamo, Pello, Perho, Pieksämäki, Pielavesi, Pomarkku, Pudasjärvi, Pyhtää, Pyhäjärvi, Rantasalmi, Rautalampi, Reisjärvi, Ristijärvi, Rovaniemi, Ruovesi, Sauvo, Savonlinna, Savukoski, Siikalatva, Simo, Sodankylä, Teuva, Tohmajärvi, Toivakka, Tuusniemi, Tyrnävä, Utajärvi, Uurainen, Uusikaarlepyy, Vaala, Varkaus, Vehmaa, Vesanto, Vesilahti, Veteli, Vimpeli, Virrat, Vöyri, Ylivieska ja Ähtäri.

Otsikkoa ja kuntalistaa muokattu 4.10. klo 12.00: Merikarvian hakemus oli jäänyt alkuperäisestä jutusta pois, ja hakeneita kuntia on 89 eli yksi enemmän kuin jutussa alun perin kerrottiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kaavin kunnan Tuloslaselman Vuosikate ei riitä edes poistoihin. Miksi kunnantalo on mennyt tähän?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*