Elinvoimainen alue on houkutteleva ja itseään ylläpitävä, Akavan opiskelijat sanoo. (Kuva: Ville Miettinen)

Akavan opiskelijat vastustaa alueellisen opintolainahyvityksen käyttöönottoa. Malli luo järjestön mukaan eriarvoisuutta alueiden ja koulutusalojen välille.

– Budjettiriihessä pitää luopua mallin valmistelusta, Akavan opiskelijat sanoo kannanotossaan.

Valtiovarainministeriön ehdotus ensi vuoden talousarvioksi pitää sisällään alueellisen opintolainahyvityksen kokeilun käynnistämisen. Akavan opiskelijat otti hyvitykseen kielteisen kannan jo lokakuussa 2021, jolloin sitä ehdotti silloinen opetus- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, kesk.

– Painotamme, että vastavalmistuneilla pitää olla jatkossakin vapaus asettua asumaan ja tekemään työtä valitsemalleen seudulle ilman, että tukijärjestelmän kautta pyritään vaikuttamaan heidän päätöksiinsä. Budjettiriihessä pitää luopua mallin edistämisestä, sanoo Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Veera Nyfors.

MainosAkavan opiskelijoiden mielestä opiskelijoiden tukijärjestelmää ei saa alistaa aluepolitiikan työkaluksi.

– Elinvoimainen alue on houkutteleva ja itseään ylläpitävä. Alueiden elinvoimaisuutta tulisi mielestämme kehittää esimerkiksi yritystukien ja -kannustimien kautta sekä TKI-toiminnan panostuksilla, Akavan opiskelijoiden neuvoston jäsen Jere Liitiäinen toteaa.

Hallituksen kokeilussa hyvitettäisiin maaseudulle muuttavan ammattikorkeakoulun tutkinnon tai ylemmän korkeakoulututkinnon suorittavan opintolainaa noin 2 600 euroa vuodessa. Opintolainahyvityksen saamisen ehtona on asuminen kokeilualueen kunnassa.

Akavan opiskelijat vastaa opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden edunvalvonnasta Akavassa. Akavan opiskelijoiden valtuuskunta on Akavan hallituksen alainen toimielin. Valtuuskunnassa ovat edustettuina kaikki Akavan jäsenjärjestöt, joilla on opiskelijatoimintaa.

Hyvä houkutin maallemuuttoon vai epäeettistä veroeurojen käyttöä? Alueellinen opintolainahyvitys jakaa mielipiteet

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*