”Apumieheltä” Timo Aronkydöltä odotetaan Vehmaalla madonlukuja ja selkeitä ohjeita – kriisikunta aikoo selvitä ahdingostaan
Terveydenhuollon lisäksi lastensuojelu on koetellut Vehmaan taloutta. Kunta on palkkaamassa nyt perhetyöntekijää.
Vehmaalla on alkamassa kokous, jossa mahdollisia säästökohteita käydään jälleen kerran läpi. Kunnanjohtaja Ari Koskinen kertaa, että kipupisteet ovat perusterveyden- ja erikoissairaanhoito.
– Niistä tuli viime vuodelta yhteensä noin 800 000 euron lisälasku. Pitäisiköhän rahaa laskuihin pyytää etukäteen joulupukilta?
Vehmaan taloutta ovat koetellet myös lasten huostaanotot, joita varten kunta on joutunut käyttämään ulkopuolisia palveluja.
– Olemme ottamassa mallia Imatrasta ja palkkaamassa perhetyöntekijää. Tarkoitus on saada lastensuojelukulut sitä kautta pienenemään.
Koskinen kertoo, että Vehmaalla talouden sopeuttaminen aloitettiin viime keväänä, toisin sanoen ennen kuin valtiovarainministeriö ilmoitti kriisikunnaksi nimeämistä.
Uudella talousohjelmalla nousuun
Ensi viikon valtuuston kokoukseen on VM:n suosituksesta paikalle tulossa Uudenmaan muutosjohtaja Timo Aronkytö, Koskisen sanojen mukaan ”madonlukujaan esittämään.”
– Hän on ollut meillä apumiehenä. Häneltä on pyydetty selkeitä käytännöllisiä ohjeita. Ohjeiden on oltava sellaisia, että ne ymmärtää vaikka huonolla kansakoulupohjalla. Kelan tai Valviran munkkilatinaa emme kaipaa.
Talousarviokäsittely on Vehmaalla alkamassa. Kuntalaisille ei ole toistaiseksi järjestetty erillisiä tiedotustilaisuuksia kriisikuntakäsittelyn etenemisestä tai tulevista säästöistä. Tosin tällaistakin tilaisuutta voitaisiin harkita.
– Paikallinen lehdistö on tosin pitänyt aktiivisesti huolta, että tieto kulkee. Kun olen käynyt valtiovarainministeriössä kokoustamassa, tuskin olen astunut ulos Mariankadulle, kun jo toimituksesta soitetaan ja kysytään, mitä nyt tapahtuu.
VM:n palaute on ollut Koskisen mielestä positiivista: taloustilannetta hoidetaan kunnassa aktiivisesti.
Hän huomauttaa, että Vehmaalla on säästetty jo sellaisistakin kohteista, joita muualla saatetaan vasta harkita. Esimerkiksi kyläkoulut on siirretty uuteen kouluun, johon kootaan kaikki luokka-asteet ykkösestä yhdeksänteen.
– Uskomme täällä, että lähdemme vielä nousuun uuden 2020–22 talousohjelman aikana.