Anders Borg (vas.) ja Juhana Vartiainen raportin julkistamisen tiedotustilaisuudessa. (Kuvakaappaus Yle Areenan lähetyksestä)

Tie Suomen talouden palauttamiseksi terveeksi ja vahvaksi on pitkä, eikä matkalla ole helppoja ratkaisuja, tiivisti Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg viestinsä Suomen talouden näkymistä.

Borg ja Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtaja Juhana Vartiainen julkistivat keskiviikkona raporttinsa Suomen talouden tilasta ja tulevista haasteista.

– Tilanteeseen ei ole yhtä suurta ratkaisua, Borg sanoi.

Vartiainen korosti, että elvyttävää finanssipolitiikkaa, jossa shokkia pehmennetään antamalla julkisen talouden velkaantua, ei kerta kaikkiaan voi enää jatkaa. Työikäisen väestön väheneminen rajoittaa finanssipolitiikkaa.

MainosVartiaisen mukaan julkaistu raportti ei ole mikään säästölista vaan pikemmin strategia.

– Iso kuva siitä mitkä kysymykset Suomen seuraavien hallitusten on välttämättä ratkaistava, Vartiainen määritteli raportin.

– Uusi palkanmuodostusmalli, lisää ihmisiä työmarkkinoille ja tuottavuuden nostaminen, Vartiainen listasi päähaasteet.

Borg ja Vartiainen katsovat, että työvoimakustannusten on noustava Suomessa monta vuotta hitaammin kuin kilpailijamaissa. Lisäksi on muun muassa tarpeen vapauttaa työperusteinen maahanmuutto, lakkauttaa ”työttömyysputki” vuoden 1965 jälkeen syntyneiltä ja parantaa yrittäjyysilmapiiriä.

Raportin mukaan työmarkkinaosapuolten pitää Suomessa vielä parantaa paikallisia, työehtosopimusten puitteissa tapahtuvien palkkaneuvottelujen kulttuuria ja instituutioita. Nykyinen vuorotteluvapaajärjestelmä pitäisi samoin lakkauttaa ja käyttää vapautuvat resurssit ikääntyneiden henkilöiden liikkuvuuden parantamiseen työmarkkinoilla.

Raportti valtioneuvoston verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. No just, mistä maailmasta nämä miehet on. Jos vaikka yksi asia vuorotteluvapaa perutaan, silloin ne vanhukset joita lapset ovat hoitaneet tulevat yhteiskunnan hoidettavaksi.

  Sairaslomat lisääntyvät koska monet jäävät työuupuneina vuorotteluvapaalle koska eivät työpaikan menetyksen pelossa uskalla jäädä sairaslomalle.
  Jnejne

 2. Höpö, höpö Miisa! Ansiosidonnainen 300pv ja vuorotteluvapaa pois, koska suurin osa ”käyttää sitä väärin”. Omaishoito ei kuuluu tähän vaan itsensä saaminen täyteen iskuun kun palaa töihin.

 3. Voipko tää olla totta,itsenäisen valuutan maasta
  tullaan viisauksia kertomaan eurossa olevalle
  maalle.Onko näin tyhmää porukkaa koko Suomen
  raha politiikasta vastaavat henkilöt.Eipä ole ihme
  jos mitkään laskelmat eivät pidä paikkaansaja
  maa velkaantuu entistä enemmän.

 4. Taas on otettu muutamat päiväunet ja unohdettu käytännön todellisuus eli mistähän syystä työttömyyden vähentäminen työpaikkoja luomalla ja markkinoita kehittämällä unohtuikaan taas ? Onko heikommilta vain niin kiva nyhtää kaikki pois, kun oma asema on turvattu ja todennäköisyys siihen, että heikommassa asemassa olevat iskisivät takaisin on pieni ?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*