Kuva: Susanna Kekkonen, My Helsinki Material Bank
Suomen kaupungit odottavat lisää matkailijoita Kiinasta.

Suomen 21 suurimman kaupungin johtajat päättivät eilisessä tapaamisessaan vahvistaa yhteistyötään Kiinaan liittyvissä kysymyksissä.

Päätös vaikuttaa tavallaan uudelta aluevaltaukselta, sillä tähän asti C21-kaupunkien ryhmittymä on julkisuudessa profiloitunut kaupunkipolitiikan puolestapuhujana sekä maakunta- ja sote-uudistuksen kriittisenä seuraajana.

Toisaalta avaus on looginen ja konkreettinen jatkumo sille, että C21-kaupungit ovat korostaneet kaupunkien merkitystä koko maan kehityksen kannalta ja kansainvälistä roolia.

Verkosto kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia

Kiina-yhteistyön vaikuttavuuden parantamiseksi kaupungit perustavat Kiina-asioihin keskittyvän kaupunkien välisen yhteistyöverkoston. Sen tavoitteina on määritelty kaupunkien välisen tiedonvaihdon ja vuorovaikutuksen vahvistaminen. Tehtäviin kuuluu myös kartoittaa konkreettisia yhteistyöteemoja ja -alueita, joissa tarvitaan kaupunkien yhteistyötä. Yhteistyö aloitetaan matkailun, talviurheilun sekä kestävän kehityksen alueilta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kaupungit kertovat tekevänsä jo nykyisin yhteistyötä Kiinan kanssa, mutta toistaiseksi Suomen kaupunkien keskinäinen yhteistyö asiassa on ollut satunnaista.

Samanaikaisesti Kiinan merkitys potentiaalisena kumppanina ja kaupunkien kansainvälisessä yhteistyössä on kasvanut voimakkaasti.

Lisää näkyvyyttä ja liiketoimintaa

Yhteistyöstä odotetaan lukuisia hyötyjä. Liiketoimintamahdollisuuksien ja investointien toivotaan lisääntyvän. Matkailijamäärien ja -tulojen odotetaan kasvavan sekä kaupunkien näkyvyyden ja tunnettuuden parantuvan. C21-kaupunkien johtajat katsovat, että tämän potentiaalin täysimääräinen hyödyntäminen onnistuu parhaiten parantamalla suurten kaupunkien keskinäistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä.

Tavoitteellisemman ja suunnitelmallisemman yhteistyön kautta Kiina-yhteistyötä vakiintuneemmin tekevät kaupungit voivat tarjota asiantuntemustaan laajemman kaupunkiverkoston käyttöön.

Myös kansallista merkitystä

Kaupunginjohtajien mukaan uusi verkosto vahvistaa myös koko kansallista Kiina-strategiaa ja luo parempia edellytyksiä asiaan liittyvälle valtion ja kaupunkien väliselle yhteistyölle.

Suomen 21 suurimman kaupungin johtajat jatkavat Kiina-yhteistyön käsittelyä seuraavassa C21-kokouksessa Espoossa 16.11.2018.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*