”Ei sieltä voinut muuta tulosta tullakaan” – Kuntatalouden synkkeneminen ei tullut yllätyksenä
Kuva: Kunta.tv
Juha Rostedt ihmetteli puheita kuntien hyvästä taloustilanteesta vuosi sitten. Tuore arvio synkästä tilanteesta ei tullut hänelle yllätyksenä.
Kuntaliiton arvio kuntatalouden vakavasta kurjistumisesta ei tullut yllätyksenä Lahden kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajalle Juha Rostedtille, kok.
Kuntaliitto arvioi kuntien viime vuoden tilinpäätösten ennakkotietojen perusteella, että kuntatalous on kriisissä. Valtaosa kunnista, 196 kuntaa, teki negatiivisen tuloksen viime vuonna, ja lainakanta kasvoi miljardilla eurolla. Vuosikate heikkeni 32 prosenttia, verotulot ja valtionosuudet laskivat.
– Viime vuonna ihmettelin kovasti, kun puhuttiin että kuntatalous menee parempaan suuntaan. En itse ainakaan nähnyt minkäänlaisia mittareita, jotka osoittaisivat sen pidemmällä aikavälillä. Kyllähän tämä oli ihan odotettavissa. Pahalta näyttää, Rostedt sanoo Kunta.tv:n haastattelussa.
Samoilla linjoilla on Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakka.
– Kuntatalouden kurjistuminen on näkynyt kaiken aikaa. Ei sieltä oikein voinut mitään muuta tullakaan kuin tuollainen tulos.
Taustalla on Roslakan mukaan työnjako valtion ja kuntien kesken.
– Rahan jako, valtionosuuksien jatkuvat leikkaukset ja se että talouden nousukauden vaikutukset verotuloihin tulevat aina viiveellä. Ne kaikki johtavat siihen, etä suurin osa kunnissa.
Imatra liittyi vuonna 2016 Etelä-Karjalan sote-kuntayhtymä Eksoteen. Viime vuonna Eksotelta tuli mojovat lisälaskut jäsenkunnille, ja nyt edessä on kiivas pohtiminen, miten palveluverkko viilataan sellaiseksi, että kuntien talous kestää.
Tulevaisuus näyttää koko maakunnan osalta huolestuttavalta, Roslakka sanoo.
– Vaikka Eksote on tehnyt arvokasta työtä, varsinaiseen palveluverkkoon ei ole vielä puututtu eikä sitä keskustelua käyty. Nyt se päivä on tullut, että verkkoa on tarkasteltava.
Roslakka odottaa haastavia kuntien neuvotteluista.
– On löydettävä uusi tapa toimia. On pakko.
Myös Lahdessa on haasteita sote-puolella.
– Tehtiin yksimielisesti budjetti hyvinvointikuntayhtymän kanssa. Niin se vain paukahti 15-17 miljoonaa pitkäksi, Rostedt sanoo.
– Ennakoimattomuus on ongelma. Entistä vahvemmin täyty olla hetkessä kiinni talouden pidossa, Rostedt sanoo.
Kai Roslakan haastattelu Kunta.tv:llä:
(Klikkaamalla kuvaa pääset videonäkymään)