Vapaa-ajan asukkaan verotuspaikasta käydääntoistuvasti keskustelua.

Toistuvasti esiin nouseva ajatus kuntaverojen jakamisesta kansalaisen vakituisen ja vapaa-ajan kunnan kesken on hankala kysymys myös perustuslain kannalta. Näin toteaa Etelä-Saimaan haastattelema VM:n hallitusneuvos Panu Pyykönen.

Viimeksi ajatuksen nosti esiin perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini. Hän esitti ajatuksen, että kansalainen voisi maksaa kuntaveronsa mökkikuntaansa siltä ajalta, jolloin siellä lomailee. Soini puhui vapaaehtoisesta verotuksen siirtämisestä

Pyykönen muistuttaa, että ajatus tulee esiin silloin tällöin, mutta koskaan se ei ole edennyt.

- Kuntien verotusoikeus on säädetty perustuslaissa, ja vakiintuneesti on katsottu, että kunnan verotusoikeus on nimenomaan kotikunnan verotusoikeus, Pyykönen sanoo Etelä-Saimaalle.

Suomessa on kuntia, joissa vapaa-ajan asukkaita on enemmän kuin vakituisia, ja usein katsotaan, että vapaa-ajan asukkaitten maksamat kiinteistöverot eivät riitä kattamaan heistä kunnille aiheutuvia kustannuksia.

On myös tapauksia, joissa ihmiset käytännössä asuvat vapaa-ajan asunnoissaan, mutta pysyvät henkikirjoitettuna muualla, usein verotuksellisista syistä.

Kuntaverojen jakamisessa on nähty perustuslaillisten ristiriitojen lisäksi käytännön ongelmia ja tulkintavaikeuksia.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Siitä vaan jakamaan kuntaverot mökkikuntien kanssa, mutta sitten pitää samalla lopettaa ns. valtionosuusjärjestelmä (oikeammin kunnallisverojen redistribuutio), jossa tämä resurssien siirto on jo laskettu mukaan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*