Suomessa pohditaan yhä enemmän sitä, mitä on todella mahdollista maksaa julkisista varoista yhteistä hyvää ajatellen. Kuva: Pixabay

Liki kolme neljästä (72 prosenttia) suomalaisesta pitää hyvinvointivaltiota aina hintansa arvoisena.

Sosiaaliturvan ja julkisten palveluiden ylläpitäminen maksaa paljon, mutta silti hyvinvointivaltiolle on vahva tuki, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry tiedottaa.

Tuki on kuitenkin pudonnut peräti 13 prosenttiyksikköä syksyn 2018 huippulukemista.

Tulos selittyy kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajien kriittisyyden kasvulla, selviää EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Päähallituspuolueiden kannattajien keskuudessa asenteet hyvinvointivaltiota kohtaan ovat muuttuneet merkittävästi aiempaa kriittisemmiksi.

Perussuomalaisten (47 prosenttia) ja kokoomuksen (51 prosenttia) äänestäjistä hyvinvointivaltion korkealle hintalapulle löytyy ymmärrystä vain noin puolelta.

Muiden puolueiden kannattajissa korkean hintalapun hyväksyvät selkeät enemmistöt.

EVAn johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää arvioi yhä useamman pohtivan, miten julkiset palvelut pystytään rahoittamaan.

– Aikaisempien Arvo- ja asennetutkimusten mukaan suomalaisten enemmistö ei mielellään itse maksaisi lisää veroja, eikä jatkuva velkaantuminenkaan maistu, Kujanpää jatkaa tiedotteen mukaan.

– Kun toiminnan tehostamispyrkimykset eivät näytä tuottavan tulosta ja kansalaisten verotus kiristyy entisestään, keskustelu julkisten palveluiden rahoittamisesta on aiheellinen.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*