Kuntatalouden haasteet lisäävät osaamisen kysyntää. (Kuva: Pixabay)

Monialakonserni FCG Finnish Consulting Group Oy on ostanut  kuntatalouskonsulttiyhtiön Perlacon Oy:n koko osakekannan. Kaupan myötä kuntatalousanalyysiä, -tulkintaa ja toimenpiteiden implementointia on saatavilla yhdestä paikasta. Kauppasumma ei ole julkinen.

FCG Finnish Consulting Group Oy:n toimitusjohtaja Mari Puoskari kertoo Kuntalehdelle, että kaupan taustalla on viime vuonna tehty FCG:n strategian tarkastelu, joka osoitti, että kuntatalous on yksi vahvistusta kaipaava liiketoiminta-alue.

-Perlacon on eittämättä ollut Suomen ykkönen kuntatalousanalyysissa. Me taas olemme olleet hyvä toimenpiteissä. Aloimme keskustella Perlaconin kanssa, että mitä jos he tulisivat osaksi FCG:n kokonaisuutta. Ja nyt ollaan tässä.

Mari Puoskarin mukaan koronapandemiasta, joka muuten on saattanut jonkin verran jarruttaa yrityskauppoja, huolimatta kauppa haluttiin toteuttaa suunnitellusti, koska se nähtiin investointina tulevaisuuteen. (Kuva: FCG)

Kuntatalouden kustannuksia, sote-alan kustannusten benchamarkkausta ja kehittämistä sekä kuntien elinkeinoja ja tulopohjaa ja palveluverkkoratkaisuja miettivät erikseen monet toimijat. FCG:n Perlacon-kauppa synnyttää osapuolien näkemyksen mukaan yhden luukun kuntataloustoimijan, jollaista ei Suomessa ole ollut.

Perlacon on kuntakentän tunnetuimpia ja käytetyimpiä kuntatalouden selvitysten ja painelaskelmien tekijöitä.

Eero Laesterä. (Kuva: Liisa Takala)

  -Vahvuutemme yhdessä on erityisesti siinä, että kykenemme analysoimaan kuntien taloustietoja ja johtamaan siitä käytännön toimenpiteitä. Muita vastaavia toimijoita markkinassa ei ole, Perlacon Oy:n hallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä sanoo tiedotteessa.

Kuntien taloustilanne oli ongelmallinen jo ennen koronavirusta, ja viruksen aiheuttamien välittömien ja välillisten kulujen ja tulonmenetysten vuoksi tilanne on heikentynyt entisestään.

Kriisi on pitänyt kuntajohdon tiukasti kiinni akuutin vaiheen hoitamisessa. Talouden osaamisen palvelujen kysyntää kriisi ei ainakaan vähennä, Mari Puoskari uskoo. Kyky analysoida ja johtaa talousdatasta toimenpiteitä on kunnille kenties entistäkin tärkeämpää.

-Varmasti sellaisille palveluille on tarvetta, joissa katsotaan, mitkä ne koronvaikutukset meidän kunnassa onkaan.

-Ja toimenpidesuunnitelmien, joita on tehty aikaisemminkin, tarve vaan lisääntyy.

Palveluverkkotarkasteluun korona voi tuoda ihan uusia mielenkiintoisia näkökulmia,  Mari Puoskari arvioi.

– Kun etäopiskelu sujuu suurimmalla osalla ihan hyvin, voitaisiinko sen sijaan, että lapset kulkevat 100 kilometriä yhteen suuntaan kouluun, tehdä osa opetuksesta etänä tai järjestää yhdessä naapurikunnan kanssa. Terveydenhoidossa on tehty etäkonsultointia. Pakko on opettanut meitä uusiin palvelunkäyttötapoihin, ja sieltä voi löytyä ratkaisujakin.

Perlacon on konsultoinut kuntia mm. kuntatalouden sopeuttamisessa ja kuntaliitosten selvittämisessä. Viime vuosina Perlaconin asiakkaina on ollut myös moni suuri kaupunki, kuten Oulu, Tampere ja Turku.

Perlaconin liikevaihto vuonna 2019 oli 1,26 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää 10 henkeä. Kaikki yhtiön työntekijät siirtyvät FCG-konsernin palvelukseen.

FCG:n kuntataloustarjooma kulkee toistaiseksi nimellä FCG-Perlacon. Ensimmäinen yhteinen kehityshanke tulee olemaan koronaviruksen aiheuttamien taloudellisten ja toiminnallisten vaikutusten kokonaisanalyysi, jolla tuetaan erityisesti kuntien talousarviovalmistelua muuttuneessa tilanteessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Terveisiä Eero Laesterälle Utsjoelta. Toivottavasti ei byrokratia lisäänny toiminnoissasi tämän kaupan myötä vaan mahdollinen yhteistyömme jatkuu yhtä joustavasti ja ” veljeyden hengessä” niinkuin tähänkin asti. Aulis Nordberg Utsjoki ex-valtuuston pj.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*