Hallitusohjelman 50–50-sääntö puoliksi veronkorotusten ja menoleikkausten välillä ei toteudu, sanoo Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio Kunta.tv:n haastattelussa.

Ohjelma on Punakallion mukaan pahasti vinossa veronkorotusten suuntaan eli todellisuudessa suhde on noin 75 -25. Yksi syy on se, että valtionosuuksien leikkaukset ovat johtaneet kuntaverotuksen kiristymiseen, koska kuntien tehtäviä ei ole vähennetty. Vielä enemmän verotusta kiristää sosiaaliturvamaksujen, pääosin työeläkemaksujen korotus.

– Hallituksen sopeutusohjelma on hyvin yksipuolinen. Siinä on katsottu pelkästään valtion sektoria, kun mukaan pitäisi ottaa koko julkinen sektori. Valtion ohella siihen kuuluu kunnat ja sosiaaliturvarahastot, Punakallio sanoo Kunta.tv:lle.

Verkkokolumnissaan Punakallio arvioi 50-50-säännön aiheuttaneen ”ennätysmäisen veronkiristysnäytelmän”.

Mainos– Parin vuoden aikana noin 550 miljoonaa euroa on nostettu kunnallisveroja, Punakallio toteaa.

Punakallion mukaan suuri osa hallituksen menosäästöistä on itse asiassa veronkiristystä, kun runsaat puolet valtionosuusleikkauksista valuu kuntien veronkiristyksiin ja loppuosa menee toiminnan tehostamiseen.

Hän sanoo, että jos kunnat eivät saa työkaluja tehtävien toteutukseen, säästöjä ei saada aikaan kunnissa.

– Jos tehtäviin ei puututa, jää ainoastaan kuntien kurjistuminen ja aina se tehostamispuoli jää menopuolen parannukseksi.

Minna Punakallion haastattelu Kunta.tv:ssä

Minna Punakallion verkkokolumni "Kehysriihi ei saa jatkaa veronkiristysnäytelmää"

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*