Hallituksessa väännetään kasvupalvelulain linjoista. Kuvassa Petteri Orpo, Juha Sipilä ja Sampo Terho budjettiriihen tiedotustilaisuudessa. (Kuva: VNK / Laura Kotila)

Hallituksen sisällä on iso riita kasvupalveluiden eli TE-palveluiden ja ELY-keskusten yrityspalveluiden kohtalosta.

Kuntalehden tietojen mukaan riitaa yritettiin ratkoa tiistaiaamuna trion eli pääministeri Juha Sipilän, kesk., valtiovarainministeri Petteri Orpon, kok., ja Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon, s., kesken. Koska siniset vastustaa järjestämisvastuun antamista myös kuntayhtymille, hanke pantiin pöydälle.

Asia oli esillä jo viime viikolla sote- ja maakuntauudistusta pohtivassa reformiministeriryhmässä, mutta riitaisa asia siirrettiin trion ratkottavaksi.

Tiettävästi neuvottelut asiasta jatkuvat ensi viikolla. Mahdollisesti trio palaa asiaan viimeistään itsenäisyyspäivän jälkeen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kuntalehden tietojen mukaan keskusta ja kokoomus ovat valmiita antamaan kasvupalveluiden järjestämismahdollisuuden 17 maakunnassa myös kuntayhtymissä, jos maakunta niin vain päättää ja kunnat ovat siihen halukkaita.

Harkinnassa on ollut, että järjestämisvastuu annettaisiin vain suurille kaupunkiseuduille eli Tampereelle, Turulle ja Oululle, mutta sen ratkaisun on arveltu olevan perustuslain vastainen.

Uudellamaalla erillisratkaisu

Hallitus on jo aiemmin luvannut Uudellemaalle erillisratkaisun, jossa pääkaupunkiseudun kunnat voivat kuntayhtymänä vastata kasvupalveluiden järjestämisestä. Muut suuret kaupungit ovat vaatineet vastaavaa. Kuusi suurinta kaupunkia ovat myös yhteisessä kannanotossaan vedonneet hallitukseen.

Kokoomuksen ja keskustan edustajat ovat monta kertaa sanoneet julkisuudessa, että suurille kaupunkiseuduille voitaisiin harkita mahdollisuutta kasvupalveluiden järjestämiseen.

Orpo kommentoi asiaa Kuntalehdessä syyskuussa. Myös pääministeri Sipilä sanoi syksyllä, että asiaa pitää katsoa avoimin mielin.

Kasvupalvelu-uudistus liittyy oleellisesti sote- ja maakuntauudistukseen. Tarkoitus on, että nykyiset valtion aluehallinnon palvelut eli TE-palvelut ja ELY-keskusten yrityspalvelut siirtyvät vuonna 2020 uusien maakuntien järjestämisvastuulle.

Nyt siis harkitaan, että maakunnat voisivat niin päättäessään sopia järjestämisvastuun siirtämisestä kuntien kuntayhtymille.

Aiemmin aiheesta:

Reina haluaa kunnille kokonaisvastuuta kasvupalveluista

Vantaan Nenonen: Hallitus ei täysin ymmärrä kaupunkien potentiaalia

Lisää uutisia kasvupalveluista

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Niin mikähän niissä kasvupalveluissa sinisten mielestä on niin monimutkaista ja ylivoimaista, ettei niitä voisi hoitaa kuntayhtymien, yksittäisten kaupunkien, ja organisaatioltaan kunnossa olevien kuntienkin toimesta? Ei ole kummemmin selvitetty sitäkään, mistä se erityisosaaminen ja viisaus olisi kertynyt maakuntakeskuksiin ja aiemmin TE-toimistoissa, Ely-keskuksissa, Finnvera Oyj:ssä yms. monissa muissa instansseissa vuosikymmeniä työskenneille; samat lait, asetukset, toimeenpano-ohjeet ja valvontajärjestelmät osataan varmasti hoitaa kuntien, kaupunkien ja kuntayhtymien sisällä. Lähempänä kenttää myös aluetuntemus sekä intressit mahdollisimman tulokselliseen toimintaan ovat kunnissa vähintään yhtä painavat kuin monen sadan kilometrin päässä sijaitsevissa maakuntakeskuksissa.

  2. Lopetetaan puhuminen kasvupalveluista ja puhutaan yrityspalveluista, jolloin ihmiset tietävät mistä kulloinkin on puhetta!

  3. Miksi ihmeessä sitten mitään maakuntia perustetaan, jos vielä lisäksi pitää perustaa erilliset kuntayhtymät moisia kasvupalveluja hoitamaan? Varmistamaan kokoomukselle valinnanvapauden, vai?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*