Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Timo Soini hallituksen tiedotustilaisuudessa tiistaina. (kuva: Valtioneuvosto)

Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus ottaa käyttöön kovat keinot Suomen kilpailukyvyn parantamisessa.

Hallitus esittää loppiaisen ja helatorstain muuttamista palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä. Sairauspäivien korvaustasoa on tarkoitus alentaa niin, että ensimmäinen päivä on palkaton ja päiviltä 2–9 maksetaan 80 prosenttia palkasta.

Lisäksi hallitus esittää ylityökorvausten puolittamista ja sunnuntaikorvauksien pienentämistä 75 prosenttiin. Pitkiä, erityisesti julkisella sektorilla olevia lomia lyhennetään 38:sta 30:een työpäivään.

Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua hallitus esittää alennetavaksi 1,72 prosenttiyksiköllä vuoden 2017 alusta.

MainosEsitykset on tarkoitus toteuttaa nykyisten työehtosopimusten päätyttyä sovellettavalla lainsäädännöllä, joka on voimassa seuraavan työehtosopimuskauden alkaessa.

Hallitus lupaa samalla parantaa työntekijöiden muutosturvaa siten, että yli 20 henkilöä työllistävien yritysten työntekijöille tarjotaan irtisanomisajan palkan ohella oikeus uudelleentyöllistymistä edistävään valmennukseen, jonka arvo vastaa vähintään yrityksen keskimääräistä kuukausipalkkaa. Työnantajan olisi tarjottava yli 20 hengen yrityksessä työterveyshuollon palvelut kuuden kuukauden ajan irtisanomisajan jälkeen.

Nuorten naisten työllistymistä hallitus aikoo edistää tasaamalla perhevapaista työnantajille aiheutuvia kustannuksia 2 500 euron kertakorvauksella.

Lakimuutokset kesäkuun 2016 loppuun mennessä

MainosPääministeri Sipilä tuo hallituksen esittelemät toimenpiteet eduskuntaan valtioneuvoston tiedonantona syyskuun 2015 loppuun mennessä. Hallituksen tavoitteena on, että tarvittavat lakimuutokset on tehty viimeistään kesäkuussa 2016.

– Näillä esityksillä pyritään korjaamaan rapautunutta kilpailukykyämme. Pohjimmiltaan on kyse työpaikkojen lisäämisestä ja siten suomalaisen hyvinvointiyhteiskuntamme säilyttämisestä, jopa pelastamisesta. Tämä on työssäkäyvien osuus Suomen nostamiseksi takaisin raiteilleen tässä vakavassa tilanteessa, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Hallitus sanoo tiedotteessaan arvioineensa huolellisesti, että esitykset eivät ole ristiriidassa perustuslain säännösten tai Suomen EU- tai ILO- jäsenyyteen liittyvien velvoitteiden kanssa. Valmistelun osana on kuultu oikeusministeriötä ja järjestetty epävirallinen asiantuntijakeskustelu.

Hallitus on keskustellut ehdotuksista työmarkkinaosapuolten kanssa ennen niiden julkistamista ja jatkaa keskustelua huomenna talousneuvostossa. Talousneuvoston jälkeen hallitus päättää hallituksen neuvottelussa toimistaan. Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen eduskuntaryhmät ovat omalta osaltaan hyväksyneet esitetyt toimet.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*