Hattula on yksi työllisyyden kuntakokeiluun osallistuvista kunnista. Omavalmentaja Katja Raikas tapaa asiakkaitaan muun muassa Juteinitalossa Parolan keskustassa. Kuva: Rami Marjamäki

Hallitus esittää työllisyyden kuntakokeilusta annetun lain voimassaoloa jatkettavaksi vuoden 2024 loppuun. Esityksellä on tarkoitus turvata TE-palveluiden sujuva siirto. 

Työministeri Tuula Haataisen mukaan hallitus valmistelee parhaillaan TE-palvelut 2024 –uudistusta eli TE-palveluiden pysyvää siirtoa kunnille. 

–Samalla on tärkeä huolehtia työrauhasta kuntakokeiluille, jotta siirtyminen pysyvään malliin tapahtuisi mahdollisimman kitkattomasti, Haatainen sanoo tiedotteessa. 

Työllisyyden kuntakokeilut käynnistyivät 1.3. 2021. Voimassaolevan lain mukaan ne päättyisivät 30.6.2023. 

Jatkamalla lain voimassaoloa kokeilukuntien asiakkaat eivät päädy takaisin TE-toimistoihin ennen kuin TE-palvelut siirtyvät pysyvästi kuntien järjestämisvastuulle. 

Esitys sisältää myös kuntakokeilulain täytäntöönpanon edellyttämiä muutoksia julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettuun lakiin ja työttömyysturvalakiin. 

Lakimuutosten on määrä tulla voimaan 1.8.2022. 

Kokeilukunnista rekisterinpitäjiä

Työllisyyden kuntakokeilun voimassaolon jatkamisen lisäksi hallitus haluaa selkeyttää työvoima- ja yrityspalveluiden asiakastietojen käsittelyä myös kokeilualueiden osalta. 

Eduskuntakäsittelyssä on parhaillaan digitaalisten TE-palveluiden uudistusta koskeva hallituksen esitys. Siinä hallitus esittää muun muassa, että kokeilualueiden kunnat olisivat jatkossa rekisterinpitäjiä omien asiakkaidensa osalta.  

Ehdotettu muutos rekisterinpitäjyyteen on tarpeen, jotta henkilötietojen käsittelyyn liittyvät vastuut ja tehtävä kohdentuisivat oikeille tahoille. 

Hallitus esittää, että lakimuutokset tulisivat voimaan 2.5.2022. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä