Hallitusohjelma lupaa ottaa kaupunkipolitiikan vakavasti. Kuva: Seppo Haavisto

Pääministeri Petteri Orpo, kok., ja kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen johtavat uutta hallituksen ja kuuden suurimman kaupungin perustamaa kaupunkipoliittista allianssia, työ- ja elinkeinoministeriö tiedottaa.

Kaupungeista mukana ovat siis Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Yhteistyöryhmän tavoitteena on ratkaista entistä tehokkaammin haasteita, jotka koskevat sekä valtion että suurten kaupunkien työtä. Tällaisia haasteita ovat esimerkiksi osaavan työvoiman saatavuus ja osaamisen vahvistaminen.

Kuntaministeri Ikosen mukaan ajatuksena on tuoda valtion ja kaupunkien resurssit ja suorituskysky yhteen ja siten vastata suuriin haasteisiin tehokkaammin.

-Suurten kaupunkien voima hyödyttää koko Suomen taloutta ja yhteiskuntaa, joten sitä kannattaa vahvistaa. Kaupungeissa tehtävä työ myös esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sekä segregaation vähentämiseksi on ratkaisevaa Suomen onnistumisen kannalta, Ikonen sanoo tiedotteessa.

MainosMuutkin kaupungit saavat huomiota hallitukselta

Suurimpien lisäksi kaikki muutkin kaupungit ovat hallituksen erityishuomion kohteina. Hallitus jatkaa 18 yliopisto- ja yliopistokeskuskaupungin kanssa solmittuja ekosysteemisopimuksia, joilla tuetaan innovaatioiden syntyä ja kaupunkien työtä kasvun luojana. Lisäksi maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimukset jatkuvat seitsemän kaupunkiseudun kanssa. Hallitusohjelmaan on myös kirjattu uusi teemasopimuksiin perustuva kumppanuusmahdollisuus.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*