Hallitus vahvisti keskiviikkona, että hallitusohjelmassa poliisin toiminnasta harmaan talouden torjunnassa leikatut 6,4 miljoonaa euroa palautetaan.

Nykyinen harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan nelivuotinen toimintaohjelma päättyy vuoden 2015 lopussa. Ohjelmakaudella on mm. otettu käyttöön verovelkarekisteri ja rakennusalalla toimivien veronumero.

Nykyinen hallitus alkaa valmistella omaa harmaan talouden torjuntastrategiaansa.

Hallitusohjelman kirjaus talousrikosten torjunnan leikkauksista herätti runsaasti ihmetystä ja arvostelua.

SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero laski, että säästämällä poliisin 6,4 miljoonan euron erillisrahoitus talousrikostorjunnalla saavutettava rahallinen hyöty pienenee niin, että säästö synnyttää 15 mljoonan euron loven valtiontalouteen. Paatero toimii myös Kuntaliiton hallituksen puheenjohtajana.

Valtiontalouden tutkimusviraston (VTV) tuloksellisuustarkastuskertomuksessa todettiin, että valtiolla on paljon parannettavaa harmaan talouden torjunnassa.

VTV pitää merkittävänä ongelmana sitä, että talousrikostorjunnasta puuttuu yhteinen näkemys. Torjuntaohjelmien määräaikaisuus puolestaan muodostaa riskin torjuntatyön tietoperustalle ja vaativien lainsäädäntöhankkeiden valmistelulle.

Hallituksen keskiviikkoisen tiedotteen mukaan uuden strategian valmistelussa pohditaan ohjelman ulottamista hallituskauden yli.

– Harmaa talous aiheuttaa meille merkittäviä verotulomenetyksiä joka vuosi, siksi harmaata taloutta on torjuttava yhdessä, tehokkaasti ja vaikuttavalla strategialla. Meidän on myös huolehdittava harmaan talouden torjunnan resursseista, kuten nyt painotimme poliisin talousrikostorjuntaa, valtiovarainministeri Alexander Stubb, kok., sanoo tiedotteessa.

VTV muistuttaa, että vaikaa harmaan talouden vähentämiseen tähtäävällä toimintaohjelmalla on tavoiteltu 300-400 miljoonan euron julkistaloudellista hyötyä, perusteluja euromääräisen tavoitteen saavuttamiseen ei ole juuri nähty.

– Torjuntaohjelmien valmistelussa tulisi kiinnittää huomio hankkeiden vaikutuksiin ja perustella ennakoitujen vaikutusten yhteys asetetun tavoitteen saavuttamiseen, VTV korosti.

Aiheesta aiemmin:

VTV perää ryhtiä harmaan talouden torjuntaan

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*