Suomen kunnista 47 nostaa veroprosenttiaan nostaa ensi vuodelle.  14 kuntaa keventää verotustaan.

Hämeenlinna on yksi kiristäjistä. Se on myös suurin verotustaan kiristävä kunta. Veroprosentti on ensi vuonna 20,75, kun kuluvana vuonna se on 20,50.

Kaupungin virkajohto esitti korotusta 21 prosenttiin.

– Emme mitenkään ennakoi tulevaa verokattoa, vaan veronkorotuksen syynä on puhtasti taloustilanteemme. Se on heikko, talous- ja hallintojohtaja Jussi Oksa sanoo.

Hämeenlinna ja koko Kanta-Häme on jäänyt selvästi jälkeen keskimääräisestä tulokehityksestä. Se oli maakuntien tulokehitysvertailuissa viime vuonna toiseksi heikoin.

– Se näkyy verotulojen kertymässä selvästi. Kertymämme romahtaa tänä vuonna useilla miljoonilla euroilla viime vuoteen verrattuna, Oksa kertoo.

Kanta-Hämeen 11 kunnasta 7 kiristää verotustaan. Muut kiristäjät ovat Forssa, Hattula, Humppila, Janakkala, Tammela ja Ypäjä.

– Henkilökohtainen näkymykseni on, että 0,25 prosenttiyksikön korotus ei Hämeenlinnassa riitä, Oksa sanoo.

Orivesi käänsi kurssin

Pirkanmaalainen Orivesi on yksi verotuksen keventäjistä. Veroprosentti on tänä vuonna 22,25 ja ensi vuonna 22.

– Veroprosenttimme on edelleen korkea, ja sitä pitäisi saada tuotua vielä alaspäin, sanoo kaupunginjohtaja Juha Kuusisto.

Orivedellä oli taloudellisesti vaikeita vuosia vuosikymmenen alkupuolella. Erityisesti vuosina 2013 ja 2014 sote-kulut kasvoivat nopeasti.

Vuonna 2015 Orivedellä vietiin läpi laaja talouden tasapanottamisohjelma, jonka osana verotusta kiristettiin.

– Saimme tehtyä suunnanmuutoksen 2015.  Vedimme nettomenoja alas yli neljä prosenttia ja saimme tehtyä positiivisen tilinpäätöksen.

Olennainen osa talouden kääntämistä oli sote-yhteistyön aloittaminen Tampereen kanssa. Oriveden ja Tampereen sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat nyt yhdistyneesti, ja Tampere vastaa isäntäkuntana Oriveden palveluista.

– Nyt sitten katsoimme, että voimme hivenen keventää verotusta, Kuusisto kertoo.

Kuntien talouskuri puree – vain 47 kuntaa nostaa veroprosenttiaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*