Julkiset hankinnat voivat olla paljon muutakin kuin kuntaorganisaation välttämätön paha, joka synnyttää pitkän valituskierteen.

– Hankinnat ovat aidosti kehittäminen väline. Olemme lähteneet julkisissa hankinnoissa liikkeelle erilaisella ajattelulla. Emme osta koulua, vaan ostamme tulevaisuuden oppimisympäristön. Hankimme älykkäitä valaistusratkaisuja, emme lamppuja ja pylväitä. Emme osta hoitopäiviä, vaan ostamme kuntoisuutta vanhuksille ja vammaisille, Tyrnävän kunnanjohtaja Marjukka Manninen kertoi Kunnallisjohdon seminaarissa Kuopiossa.

Manninen kaipasi yrityspuolelta enemmän pitkäjänteisyyttä suhtautumisessa kilpailutusten lopputulokseen.

– Kun me julkisen sektorin puolelta avaamme hankintoja kilpailutukselle, niin vastavuoroisesti toivomme ymmärrystä myös toiselta osapuolelta. Rapatessa aina roiskuu, mutta jos joka kerta lähdetään valittamaan, niin tämä homma loppuu. Maltettaisiin vähän yrittäjäpuoleltakin odottaa hetki ja katsottaisiin mitä syntyy, Manninen toivoi.

Pohjois-Savon Yrittäjien Antero Peiponen korosti vuoropuhelun merkitystä kilpailutuksen onnistumisen kannalta.

– Julkisen sektorin hankintaosaaminen on Pohjois-Savossa parantunut erittäin paljon. Vielä kuitenkin tulee epäonnistuneita kilpailutuksia. Keskusteluyhteyden puute, liian tiukat aikataulut, ylimitoitetut vaatimukset ja byrokratia ovat suurimmat ongelmat, Peiponen arvioi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*