Kuva: Lauri Heikkinen/valtioneuvoston kanslia
Hallitus sai budjettiesityksensä valmiiksi hyvissä ajoin keskiviikkona.

Ainoa budjdettiriiheen liittyvä yllätys oli työttömyysvakuutusrahaston ratkaisu alentaa vakuutusmaksuja. Se ratkaisi hallituksen ongelmat tuloveron kevennyksessä.  Muutoin budjetti oli melko yllätyksetön. Maatalous sai tukea lisää. Koulutukseen ja tutkimukseen jaetaan myös lisärahoitusta, mutta kokonaisuudessaan koulutukseen osoitetaan kuitenkin vähemmän, koska monet hallituksen kärkihankkeet loppuvat.

Hallituksen johtotrio sanoo olevansa tyytyväinen hallituksen budjettikokonaisuuteen ja talouskuriin. Budjettiriihi päättyi keskiviikkona hyvissä ajoin ilman suuria vaikeuksia. Ehkä ratkaisevaa oli  työttömyysvakuutusrahaston valtuuston päätös alentaa työttömyysvakuutusmaksuja niin että se kattaa kokoomuksen vaatiman veronalennuksen.

Kokonaisveroaste laskee tällä vaalikaudella kaksi prosenttiyksikköä ja valtion velan suhde bruttokansantuotteeseen laskee alle 60 prosenttiin.

Pääministeri Juha Sipilä, kesk.,muistutti, että nousukaudella pitää pystyä kokoamaan puskuria laskukauden välille. Hallitus tekee silti vielä 1,5 miljardin euron alijäämän. Sipilän mukaan tasapaino kuitenkin saavutetaan tulevalla hallituskaudella.

MainosTyöttömyydessä aletaan Sipilän mukaan olla lähellä rakenteellisen työttömyyden rajaa. Nyt selvitetään, mitä rakenteelliselle työttömyydelle voidaan tehdä. Hallitus panostaa vajaatyökykyisten auttamiseen työmarkkinoille. Tarkoitus on myös selvittää, miten nykyisin ylijäävät työllisyysmäärärahat saadaan tarkoituksenmukaiseen käyttöön.

Kestävyysvajeen ratkaisemisen Sipilä kuittasi viittaamalla sote-uudistukseen, joka hänen mukaansa on jo pois hallituksen käsistä. Tosin sote-kokonaisuudesta osa on vielä valmistelussa, ja hallitus joutuu ehkä vielä täydentämään olemassa olevia esityksiä.

Maataloudelle 90 miljoonaa

Maataloutta tuetaan 90 miljoonalla. Osa siitä tulee jo tänä vuonna lisäbudjettiin ja osa aiempien tukirahojen maksatuspäätöksinä.

Tutkimusrahoituksessa tarkoitus on pysäyttää viime aikoina tapahtunut voimakas lasku. Tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan lisätään 112 miljoonaa euroa.

Yrittäjäperheen muut jäsenet kuin yrittäjä pääsevät työttömyysturvan piiriin.

Itämerelle ja Arandalle rahaa

Ympäristöstä huolestuneita rauhoitetaan sijoittamalla Itämeren suojeluun. Siihen osoitetaan 45 miljoonaa euroa ja  turpeen verotusta kiristetään hieman. Valtiovarainministeri Petteri Orpo, kok., sanoi olevansa tyytyväinen kestävän kehityksen osuuteen budjettiesityksessä. Itämerta suojellaan erityisesti vähentämällä maatalouden päästöjä vesistöön. Myös merentutkimusalus Aranda saa rahaa.

Oppositio on hiillostanut hallitusta tiiviisti koulutuksen ja tutkimuksen määrärahojen jatkuvasta leikkaamisesta. Nyt hallitus sanoo satsaavansa niihin jonkin verran lisää. Hallituksen johto korosti koulutusta myös työllisyystoimista puhuessaan.

Tosiasiassa koulutukseen kuitenkin osoitetaan vähemmän rahaa kuin tänä vuonna, koska hallituksen kärkihankkeet loppuvat.

Eheyttä tuetaan, jäädytykset jäävät

Sipilän mukaan tarkoitus on vahvistaa yhteiskunnan eheyttä ja oikeudenmukaisuuden tunnetta. Hän kertoi, että budjetissa on 130 miljoonaa erityisesti eläkeläisten elämän helpottamiseen. Myös Orpo vakuutti, että veropäätökset suosivat pienituloisia.

Eniten porua herättäneitä etuuksien indeksijäädytyksiä ei pureta. Orpon mukaan veroratkaisut kuitenkin helpottavat pienituloisten asemaa.

Sijoitussäästötilit tulevat

Yksi mielenkiintoa etukäteen herättäneistä uudistuksista on Orpon ajama sijoitussäästötili. Sille voidaan laittaa sijoitukset ja myös niiden tuotot. Veroa ei makseta, kun tulo saadaan vaan vasta kun sen nostaa sijoitussäästötililtä. Tilille tulee 50 000 euron yläraja. Koko kolmikko kehui esitystä, vakuutti, että se ei johda veronkiertoon vaan päinvastoin poistaa porsaanreikiä.

Yksityisautoilu kansalaisoikeus

Sinisten Sampo Terhon mukaan yksityisautoilu on tärkeä kansalaisoikeus. Hän oli erityisen tyytyväinen autoiluun kohdistuvan verotuksen kevenemisestä.

Tyytyväinen hän on myös Lex Lindströmin jatkoon. Se hyödyttää eläkeikää lähestyviä työttömiä. Terho kiitteli myös lisäresursseja poliisille ja puolustusvoimille.

Omalta alueeltaan Terho nosti esiin perustettavan olympiarahaston, jonka tuotoilla olympiakomitea voi tukea huippu-urheilua.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*