Helsinki on saanut menojaan kuriin. (kuva: Ville Miettinen)

Helsingin kaupungin toimintamenot ilman liikelaitoksia kasvoivat viime vuonna 0,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

– Helsinki pystyi tehostamaan toimintaansa ja hidastamaan menojen kasvua. Tällä tavoin Helsingin kaupunki on omalta osaltaan kuronut umpeen julkisen talouden kestävyysvajetta, sanoo kaupunginjohtaja Jussi Pajunen tilinpäätöskatsauksessaan.

Helsingin kaupunginvaltuusto on strategiaohjelmassaan linjannut, että velkaantumiskehitystä hidastetaan pitämällä emokaupungin käyttömenojen reaalikasvu asukasmäärän kasvun mukaisena ja vähentämällä menoja tuottavuuden parantamisen kautta yhdellä prosentilla vuodessa.

– Suunta on oikea, Pajunen toteaa.

Vuoden 2014 tilikauden tulos oli 1 245 miljoonaa euroa ja ylijäämä 1 633 miljoonaa euroa. Tilikauden tulokseen sisältyy Helsingin Energia -liikelaitoksen ja Helsingin Satama -liikelaitoksen yhtiöittämisistä aiheutuva 1 056 miljoonan euron suuruinen kirjanpidollinen myyntivoitto.

Vuosikate oli 480,7 miljoonaa euroa. Vuosikate kattoi poistot 117-prosenttisesti. Vuosikate ilman liikelaitoksia ja rahastoja oli 212,3 miljoonaa euroa ja kattoi poistoista 75 prosenttia.

Helsingin kaupungille kertyi verotuloja 2 951 miljoonaa euroa eli 1,7 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Kunnallisveroa kertyi 2 435 miljoonaa euroa, kun veroprosentti oli 18,5. Kunnallisveron kertymä oli 7 miljoonaa euroa eli 0,3 prosenttia pienempi kuin edellisvuonna. Yhteisöveron tuotto nousi 41,2 miljoonaa euroa eli 15,4 prosenttia edellisestä vuodesta. Kiinteistöveroa kertyi 206,7 miljoonaa euroa. Siinä kasvua edellisvuodesta oli 11,4 miljoonaa euroa eli 5,8 prosenttia.

Helsingin saamat valtionosuudet olivat 250,6 miljoonaa euroa ja ne vähenivät edellisvuodesta 25 miljoonalla eurolla.

Lainaa oli 2 540 euroa asukasta kohden, edellisenä vuonna luku oli 2 446 euroa. Lainakanta oli vuoden 2014 lopussa hieman alle 1,6 miljardia euroa. Kasvua edellisestä vuodesta oli 70 miljoonaa euroa.

Helsingin omavaraisuusaste oli 78 prosenttia. Kaupungin omavaraisuusaste on pysynyt viime vuodet 75 prosentin yläpuolella, kun kuntataloudessa keskimääräinen tavoite on 70 prosenttia.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöstä maanantaina 23. maaliskuuta.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*