Kuva: Ville Miettinen
Helsingin muuttotappio mm. Espooseen kasvoi viime vuonna.

Helsingin kaupunkitutkimuksen tuoreen julkaisun mukaan Helsingin muuttotappio naapurikuntiin kasvoi ja  muuttovoitto ulkomailta pieneni viime vuonna.

Helsingin muuttotappio kasvoi etenkin Vantaalle, Keravalle, Järvenpäähän ja Nurmijärvelle sekä myös Espooseen. Muuttotappio pääkaupunkiseudun muihin kuntiin oli 2 700 henkeä ja yhteensä koko Helsingin seudulle 3 100 henkeä. Saman verran tai enemmän näille alueille Helsingistä muuttaneita on ollut viimeksi vuonna 2007.

Helsinkiin kuitenkin muutti edelleen selvästi enemmän ihmisiä kuin sieltä muutti pois. Helsingin väkiluku kasvoi viime vuonna 4 770:llä. Väkilukua kasvatti luonnollisen väestönkasvun eli syntyvyyden ja kuolleisuuden erotuksen lisäksi muuttoliike. Helsinkiin muutti 3 760 henkeä enemmän kuin Helsingistä pois.

– Muuttovoittoa tuli edelleen Helsingin seudun ulkopuolisesta Suomesta lähes yhtä paljon kuin vuonna 2017, jolloin muuttovoitto oli poikkeuksellisen suuri. Helsinki sai edelleen muuttovoittoa myös ulkomailta, mutta tämä muuttovoitto – 1 300 henkeä – oli kuitenkin vähemmän kuin kertaakaan vuoden 2004 jälkeen, Helsingin kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Helsingissä syntyi viime vuonna 6 388 lasta, mikä on vähemmän kuin viime vuosina. Kokonaishedelmällisyysluku eli naisen keskimäärin saamien lasten lukumäärä pieneni 1,13 lapseen. Edellisen kerran hedelmällisyys on ollut näin alhainen 1970-luvun alkuvuosina ja 1930-luvun loppupuolella.

Hedelmällisyys oli Helsingissä vuonna 2018 viidenneksen pienempää kuin muualla. Vaikka kokonaishedelmällisyysluku on Helsingissä alempi, on syntyneiden lukumäärän väheneminen ollut väestönkasvun seurauksena pienempää kuin muussa Suomessa.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*