Kolmen miljardin euron sopeutusohjelma, jolla valtion taloutta pyritään tasapainottamaan, tulisi jakaa vuosille 2015-17, esittää valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama ekonomistiryhmä.

Talouspolitiikan valinnoista raportin laatinut ryhmä toteaa, että yhdelle vuodelle sopeutusohjelma toisi liian raskaan painolastin, joka haittaisi talouskehitystä.

Ryhmä ehdottaa, että sopeuttamisohjelmasta toteutettaisiin miljardi euroa vuoden 2015 loppuun mennessä, miljardi vuoden 2016 loppuun mennessä ja kolmas miljardi vuoden 2017 loppuun mennessä.

Työttömyyden taittaminen osaksi sopeutusta

Hetemäen mukaan työttömyyden aleneminen voidaan ottaa osaksi julkisen talouden kolmen miljardin euron sopeutusohjelmaa.

MainosValtiovarainministeriön ennusteen mukaan työttömyys jää vuoden 2013 tasolle täksi ja ensi vuodeksi ja alenee sen jälkeen 0,2 prosenttiyksikköä vuodessa.

– Toisaalta rakennepoliittisessa ohjelmassa on puhuttu että rakenteellista työttömyyttä alennetaan prosenttiyksiköllä, Hetemäki sanoi torstaina valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa.

Koska hallituksen arvioita tulevasta työttömyysvaikutuksesta ei vielä ole, ei sen hyötyä ole otettu huomioon sopeutusohjelmassa. Jos prosenttiyksikön tavoite täyttyisi, sillä olisi merkittävä vaikutus.

– Yksi prosenttiyksikkö alaspäin parantaa miljardilla eurolla julkisen talouden tasapainoa – tämä on peukalosääntömme. On aiemmin hyviä kokemuksia siitä kuinka työllisyyys parantaa julkista taloutta.

Jos työllisyys saadaan paranemaan tavoitellusti, ei Hetemäen mukaan ole myöskään tarvetta ottaa kantaa viime päivinä paljon keskustelua herättäneeseen hallituksen sopetusohjelman 50-50-periaatteeseen.

Asiantuntijaryhmän jäsenen, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen muistutti, että periaate on poliittinen sopimus.

– Kansantalouden kannalta on tärkeintä, mitä veroja käytetään ja mitä veroja leikataan – niillä on kaikilla erilaisia kansantaloudellisia vaikutuksia, Vartiainen sanoi.

Talousneuvosto keskustelee arviosta 25. helmikuuta

Talousneuvosto pyysi joulukuussa 2013 pääministeri Jyrki Kataisen esityksestä nyt työnsä luovuttaneelta ekonomistiryhmältä arviota talouspolitiikan valinnoista. Ryhmää johti valtiovarainministeriön valtiosihteeri, VTT Martti Hetemäki, ja ryhmän työhön osallistuivat VTT Jukka Pekkarinen (valtiovarainministeriö), VTT Pasi Holm (Pellervon taloustutkimus), VTT Seija Ilmakunnas (Palkansaajien tutkimuslaitos), VTT Juhana Vartiainen (Valtion taloudellinen tutkimuskeskus) ja VTT Vesa Vihriälä (Elinkeinoelämän tutkimuslaitos) sekä ulkopuolisena asiantuntijana VTT Lauri Kajanoja (Suomen Pankki).

Talousneuvosto käy työn tuloksista keskustelun ylimääräisessä kokouksessaan tiistaina 25. helmikuuta. Hallitus ja valtiovarainministeriö hyödyntävät työryhmän raporttia ja talousneuvostossa käytyä keskustelua finanssipoliittisten päätösten valmistelussa 24. ja 25.3.2014 pidettävään kehysriiheen.

Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia

Linkkejä:

Valtioneuvoston tiedote

Hetemäen esitys (pdf)

Finanssipolitiikan valinnat keväällä 2014 -raportti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*