Sote-asiakasmaksujen korotukset halutaan Helsingissä viranhatijoilta luottamushenkilöitten käsittelyyn, kertoo HS. (Kuva: Ville Miettinen)

Sosiaali- ja terveyspalvelujen aasiakasmaksujen korotuksista on noussut Helsingissä kiista, kertoo Helsingin Sanomat.

Helsingin käytännön mukaan kaupungissa voidaan ottaa valtiovallan määräämät enimmäishinnat käyttöön ilman poliittisia päätöksiä. Nyt enimmäishintoihin on tehty indeksitarkistusten lisäksi lähes 30 prosentin tasokorotukset. Helsingin Sanomien mukaan vihreitten, sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton luottamushenkilöt haluavat, että näin suuret korotukset otetaan poliittiseen käsittelyyn.

Suuret tasokorotukset ovat herättäneet hämmennystä ja vastustusta eri puolilla. Korotusten suuruus on kuntien päätettävissä, ja eri kunnissa on erilaiset järjestelmät asian päättämisessä. Valtio määrää enimmäishinnat.

 

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Maksujen korotuksista uutisoitaessa pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että 30 %ntin korotus koskee vain tasasuuruisia maksuja ts. käyntiperusteisia maksuja ja vuodeosaston asiakasmaksua. Nämä korotukset eivät koske ns. tulosidonnaisia eli asiakkaan tulojen mukaan määräytyviä maksuja, joita ovat mm. kotihoidon asiakasmaksut. Kun tulosidonnaisissa maksuissa myös asiakkaan tuloraja nousee indeksin mukaisesti, vaikuttaa se usein myös siten, että asiakkaan maksu alenee. Kukaan ei jää ilman palveluja sen vuoksi, että ei ole varaa maksaa asiakasmaksua. On olemassa maksujen alennusjärjestelmät ja maksuista vapauttamisen järjestelmät, joita käytetään ja sovelletaan jatkuvasti.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*