Kuva: VNK/Viivi Myllylä
Annika Saarikko herätti kokoomuksenssa ihmetystä päätöksellaan keskeyttää perhevapaauudistuksen valmistelu.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk., on kaatanut hallituksen perhevapaauudistuksen. Hän kertoo asiasta blogissaan ja Facebook-sivullaan. Saarikon päätös on saanut murskapalautetta erityisesti kokoomuksesta. Puolueessa ei aiota tyytyä Saarikon päätökseen vaan asia aiotaan viedähalituspuyolueiden johtajien käsittelyyn. Todelliseksi syyksi arvioidaan se, että perhevapaiden tasaaminen vanhemöpien kesken ei miellytä keskustaa.

Myös työmarkkinajärjestöt ovat paheksuneet Saarikon ratkaisua.

Saarikko perustelee päätöstään sillä, että uudistus olisi vaatinut lisärahaa, jota ei ollut näköpiirissä.

Uudistuksen arvioitiin tuottavan kunnille lisäkustannuksia, kun varhaiskasvatuksen kysyntä olisi kasvanut. Toisaalta uudistus olisi lisännyt verotuloja jos ja kun vanhemmat olisivat siirtyneet kotoa töihin.

Perhevapaauudistus on ollut tätä ennenkin monessa myrskynsilmässä. Kaikilla hallituspuolueilla on ollut siihen erilaiset tavoitteet.

Sinisille kotona hoitamisen edellytysten heikentäminen ja vanhempien kannustaminen töihin on ollut vaikeinta. Kokoomus kuin myös elinkeinoelämä ovat erityisesti halunneet kannustaa vanhempia takaisintöihin. Keskusta on tasapainoillut siinä välillä.

Aikaisemmin oli jo sovittu, että isien kiintiöity osuus perhevapaista kasvaa. Tämäkin aie kaatuu nyt.

Sisällöllisten ongelmien takia uudistus on lykkääntynyt, mutta Helsingin Sanomien mukaan Saarikko perustelee valmistelun keskeyttämistä taloudellisilla syillä, ei sisällöllisillä erimielisyyksillä.

Kokoomuksen kansanedustajan tehtävistä Nurmijärven kunnanjohtajaksi siirtyvä Outi Mäkelä ehti jo ihmetellä Saarikon päätöstä Facebookissa:

– Mitä ihmettä perheministeri oikein touhuaa? Perhevapaauudistuksen kaataminen on selän kääntäminen suomalaisille perheille ja naisten työmarkkina-aseman parantamiselle. Käsittämätöntä!!! kommentoi Mäkelä.

Saarikko on avannut asiaa blogissaan. Hän perustelee päätöstään myös Facebook-sivullaan.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo katsoo, että erityisesti isät olisivat hyötyneet perhevapaauudistuksesta.

Hänen mukaansa esitys kotihoidontuen leikkaamisesta kolmantena vuotena ”katkaisi lopulta kamelin selän”.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, kok., vaati perhevapaauudistusta hallituksen johdon uuteen käsittelyyn.

 

Edit: Lisätty Simon Elon kommentti klo 15:04.

Lisätty linkki Saarikon blogiin klo 15:29.

Otsikkoa ja jutun alkua muutettu klo 16:05.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Olennaista olisi lapsenteon tekeminen luvanvaraiseksi.

  2. Simon Elon pihalla kuin lumiukko tästä(kin) asiasta. Ja niin on Sannikin. Isät eivät tällaisesta pakkopullasta hyödy tippaakaan; ehkä sellaisessa asemassa olevat joilla toimeentulo karttuu jostakin muusta kuin säännöllisestä palkkatyöstä. Muutaman kympin päivärahalla ei perhettä elättävä työntekijä voi jäädä kotiin lastenhoitoon se on selvä. Ja mitä ”etuutta” se on että leikataan toisesta päästä kotihoidontukea, sehän on pois perheiltä ja mikä vakavinta: POIS LAPSILTA joiden paras hoitopaikka alle esikouluikäisinä on nimenomaisesti oma koti.
    Aivan järkyttävää ja sikamaista edes lukea päivätorkkujen alla velttoilevien eräiden kansanedustajien törkeitä ja halventavia kannanottoja niitä ihmisiä kohtaan, joiden toivotaan kasvattavan uusia vastuullisia kansalaisia, työssäkäyviä veronmaksajia tähän maahan. Ei inhimillisyyttä eikä sivistystä, en käsitä minkälaisissa barbaarisissa oloissa heidät on kasvatettu!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*