Kuva: Lauri Rotko
Heikki Helin kannattaa maakuntahallintoa, koska sillä saataisiin sosiaali- ja terveydenhuoltoon leveämmät hartiat pienemmille kunnille. Hänen mielestään maakunnilla pitäisi olla oma virkakoneisto, verotusoikeus ja vaaleilla valittavat luottamushenkilöt. Sote-valinnanvapaus ehdittäisiin Helinin mielestä ottaa käyttöön muutaman vuoden kuluttua.

Pitkän linjan kuntatalousasiantuntija ja kolumnisti Heikki Helin ottaa usein kirjoituksissaan armottomaan tähtäimeensä median puolihuolimattomat heitot ja väärinkäsitykset. Erityisesti häntä suututtaa median tapa laatia listoja parin muuttujan varassa ja esittää ne suurina totuuksina.

Tutkijan työstään eläkkeellä oleva Helin naurahtaa, että aina saadaan uutinen, kun joku asettaa kunnat paremmuusjärjestykseen – millä tahansa perusteella. On löydetty onnellisin ja onnettomin kunta, vanhusrakkain ja lapsirakkain kunta, paras mökkikunta, paras yrittäjäkunta, paras imagokunta, elinvoimaisimmat ja elinkelvottomimmat kunnat.

– Toimittajat eivät osaa tulkita tilastoja. He uskovat kritiikittömästi kaikenlaisia huuhaa-tutkimuksia. Kriittinen lukija miettisi, mitä kuntalaisilta on kysytty, montako vastaajaa kustakin kunnasta oli mukana, miten erilaiset indeksit on muodostettu ja millä perusteilla mukana olevat muuttujat on valittu.

Helin arvelee, että listat tekevät ehkä kärkeen sijoittuneiden kuntien johtajat onnellisiksi, vaikka he ymmärtävät tuloksen olevan hupia. Mutta listan jälkipään sijoitusten kunnissa ei kannata takkia repiä.

Hän on huomannut, että kuntien taloutta ja toimintaa kuvaavia tilastoja kukin tulkitsee omalla tavallaan. Tällaisessa kuntakisailussa ei aina voi olla varma siitä, onko paras se, joka tuottaa palvelut halvimmalla vai se, joka tuottaa ne suurimmin kustannuksin.

Helin ihmettelee myös, kuinka helposti kaikki ministeriöiden kuntatalouteen liittyvät ulostulot menevät mediassa sellaisenaan läpi.

Lue Heikki Helinin haastattelu tuoreesta Kuntalehdestä (ilm. 14.2.)

TEKSTI: MERJA OJANSIVU

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*