Kuntaliitoksiin liittyvä henkilöstön viiden vuoden irtisanomissuojan poisto aikaistuu. Suoja on näillä näkymin poistumassa jo ensi vuoden alussa tapahtuvissa kuntaliitoksissa.

Hallitus esitti alun perin kuntarakennelakia uudistavassa lakiluonnoksessaan, että vuoden 2016 alussa tapahtuvissa liitoksissa kunnat olisivat voineet päättää omin päin, onko irtisanomissuoja voimassa.

-Kuntaliitoksien kohteena olevat kunnat esittivät lausunnoissaan lakiluonnoksesta, ettei asiaa jätettäisi pelkästään kuntien päätöksen varaan. Tämä oli ainoa muutos, joka lakiluonnokseen tehtiin, kertoo lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää.

Vuoden 2016 alussa on toteutumassa kaikkiaan neljä kuntaliitosta. Ilman henkilöstön irtisanomissuojaa tulevat toteutumaan Hollola-Hämeenkoski, Kurikka-Jalasjärvi, Säkylä-Köyliö ja Lahti-Nastola kuntaliitokset. Sen sijaan vuoden 2017 alussa tapahtuvassa Kuopion ja Juankosken kuntaliitoksessa henkilöstö vielä saa irtisanomissuojan kolmeksi vuodeksi. Tämä johtuu vuonna 2015 tapahtuneesta Kuopion ja Maaningan liitoksesta.

Hallituksen tänään jättämässä esityksessä kuntaliitosprosessia joustavoitetaan myös muulla tavalla. Näin tapahtuu, mikäli eduskunta hyväksyy loppuvuoden aikana hallituksen tänään tekemät esitykset muutoksista kuntarakennelakiin.

Hallitus esittää, että kuntarakennelaista kumotaan kuntauudistuksen toteuttamiseen liittyvät säännökset. kuten kuntien velvollisuus selvittää yhdistymistä, selvitysvelvollisuuden edellytykset ja selvitysten määräajat. Kuntaliitoksen ”porkkanarahojen” maksun edellytyksenä ei lakiesityksessä ole enää selvitysvelvollisuuden ja siihen liittyvien määräaikojen noudattaminen.

Hallituksen esitys

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä