Kymmenestä suurimmasta kunnasta vain Kouvola aikoo kiristää verotusta ensi vuonna.

– Talouden suunnittelua haittaa tällä hetkellä epävarmuus hallitusohjelman vielä realisoitumattomista tavoitteista. Miten vaikuttavat aikanaan sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus, normien purku ja kuntien velvoitteiden karsiminen, Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki toteaa.

Kireästä taloudesta ja kasvavan työttömyyden aiheuttamista lisämenoista huolimatta muut isot kaupungit rakentavat budjettejaan tämän vuoden verotukselle.

Kirein tilanne on Vantaalla. Se myös asettaa talouden tervehdyttämiselle kunnianhimoiset tavoitteet. Vantaa aikoo nousta taloustaituriksi, joka pystyy kattamaan myös investoinnit tulevina vuosina omalla tulorahoituksella.

– Myönteisiä asioita Vantaalle ovat uusi, entistä oikeudenmukaisempi valtionosuusjärjestelmä sekä vilkkaan rakentamisen mukanaan tuomat tulot kaupungille. Vantaan kasvu jatkuu ja näkyy viiveellä myös verotuloissa, kaupunginjohtaja Kari Nenonen uskoo.

Kuluvan vuoden alkuun mennessä toteutunut energialaitosten ja satamien yhtiöittäminen vaikuttaa merkittävästi kuntien talouteen. Kuntatalouden ennusteiden mukaan pitkällä aikavälillä yhtiöittäminen heikentää kuntataloutta.

– Tuloutus yhtiöistä kunnalle ei enää ole niin helppoa kuin aikaisemmin. Aina jää keinoja, onko se sitten isojen osinkojen nostoa vai korkeita vuokria. Mutta tulouttaminen ei ole enää niin helppoa, sanoo Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio.

Lue lisää Kuntalehdestä 11/2015 (ilm. 22.10.), jonka teema on kuntatalous.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä