Tiukoissa tilanteissa kunnat ovat kantaneet ja tulevat kantamaan vastuunsa, Jari Koskinen muistuttaa.verok

Kuntien veroprosenttien ylärajan eli verokaton asettaminen voi johtaa kuntien lainanoton lisääntymiseen, muistuttaa Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen.

Verokattoa on väläytetty keskustelussa kuntien sote-palvelujen siirtymisestä maakuntiin.

– On myös huomattava, että kuntien verotusoikeutta on pidetty yhtenä tärkeänä tekijänä kuntien saamien lainojen alhaiselle hinnalle. Jos kunnille tulisi verokatto, tämä voi vaikuttaa lainanoton hintaan, eli käytännössä tehdä kuntien ottamista lainoista kalliimpia, analysoi Koskinen Päijät-Hämeen maakuntaliiton ja Kuntaliiton tilaisuudessa Lahdessa perjantaina.

– Lainojen määrän kasvaminen ajaisi meidät päinvastaiseen tilanteeseen verrattuna siihen, mitä julkisen talouden suunnitelmassa on linjattu kuntien taloustavoitteeksi. Kuntatalousohjelman mukaan taloustavoitteeksi on asetettu lainarahoituksen osuuden pienentäminen ja omarahoitusosuuden kasvattaminen kuntien investoinneissa, Koskinen muistutti.

Koskinen toteaakin, että kunnilla oltava mahdollisuus päättää omista tuloistaan ja veroistaan kokonaisuudessaan, ei ainoastaan kiinteistöverosta.

Verokatto on Koskisen mukaan tarpeeton myös siksi, että kunnat eivät nosta veroja ilman hyvin vahvoja perusteita.

– Tiukoissa taloustilanteissa kunnat ovat kantaneet ja kantavat myös jatkossa vastuunsa, kuten viimeaikainen hyvä taloudenpito ja henkilöstömenosäästöt ovat osoittaneet. Senkään vuoksi verokaton asettaminen ei ole tarpeellista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Jari Parkkonen ja Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen ajatustenvaihdossa Lahdessa. (Kuva: Marja Honkakorpi)

Aiheesta aiemmin:

Verokatto voi laskea kuntien luottoluokitusta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*