Kunta-alalle saatu sopimus tuo kriisioloissa tarvittavaa vakautta, KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo. (Kuva: Sonja Eloranta)

KT Kuntatyönantajat ja kunta-alan pääsopijajärjestöt hyväksyivät torstaina ratkaisun uusista virka- ja työehtosopimuksista.

Ratkaisu kattaa kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) vuosille 2020–21, kunnallisen pääsopimuksen jatkon ja uudistamisen sekä joukon muita sopimusmääräyksiä.

Myös muista kunta-alan virka- ja työehtosopimuksista saavutetut ratkaisut hyväksyttiin. Näiden piirissä ovat lääkärit, opettajat, tekninen henkilöstö ja tuntipalkkaiset.

Kunta-alan pitkään jatkuneissa neuvotteluissa saatiin keskiviikkona aikaan neuvottelutulos, joka oli torstaina järjestöjen hallintojen hyväksyttävänä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on huojentunut pitkien ja vaikeiden neuvotteluiden jälkeen kunta-alalle viimein aikaan saadusta työrauhasta. Jalonen uskoo, että nyt saavutettu ratkaisu tuo kuitenkin kriisiolosuhteissa kunta-alalle kaivattua vakautta ja ennustettavuutta.

– Haastavissa, todella vaikeissa olosuhteissa valtuuskunta piti ratkaisua kuitenkin siedettävänä ja hyvänä,  sen kanssa voidaan elää, Jalonen kertoi Kuntalehdelle KT:n valtuuskunnan kokouksen päättyttyä

Korotukset yleisen linjan mukaisia

Nyt neuvoteltu sopimuskausi sopimuskausi on 1.4.2020–28.2.2022. Palkankorotukset ovat työmarkkinakierroksella syntyneen yleisen linjan mukaisia. Kustannusvaikutus 23 kuukauden sopimuskaudella on 3,04 prosenttia.

Kunta-alan ensimmäinen yleiskorotus tehdään 1.8.2020. Sen suuruus on 26 euroa, kuitenkin vähintään 1,22 prosenttia. Toinen, yhden prosentin suuruinen yleiskorotus tehdään 1.4.2021.

Sopimukseen kuuluu 1.4.2021 voimaan tuleva paikallinen järjestelyerä. KVTES:ssa ja useassa muussa sopimuksessa sen suuruus on 0,8 prosenttia sopimusalan palkkasummasta.

Kilpailukykysopimuksessa sovitut työajan pidennykset poistuvat 31.8.2020. Työajan lyhentymistä on kompensoitu useilla sopimusmääräyksillä, jotka tulevat voimaan samana päivänä.

–  Ratkaisu oli yleisen kustannuslinjan mukainen. Vaikka kiky-tunnit poistuvat, tilalle tulee työaikajoustoja. Työnantajat voivat sopia suoraan palkansaajan kanssa lomarahan vaihtamisesta ja niin edelleen, Markku Jalonen sanoo.

Sopimusjärjestelmä muuttuu

Neuvotteluissa laitettiin uusiksi myös sopimusjärjestelmä. Kunta-alan pääsopimuksen uudistamisella sovittiin sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön sote-sopimuksesta sekä varhaiskasvatuksen opettajien, erityisopettajien ja esimiesten siirtymisestä kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen (OVTES) piiriin.

Sote-sopimuksen saaminen aikaan oli mieleen hoitajia edustaneille Tehylle ja SuPerille. Tehyn mukaan sote-sopimus on ollut hoitajajärjestöjen kymmenien vuosien tavoite. Se tulee voimaan tämän sopimuksen myötä syyskuun alussa 2021. 

– Sote-sopimuksen saavuttaminen tällä sopimuskaudella oli ratkaisevaa neuvottelutuloksen hyväksymisen kannalta. Hylättyyn esitykseen verrattuna kuntasektorille syntyy nyt aidosti kokonaan uusi sopimusala ilman lisäehtoja esimerkiksi maakuntahallinnon toteutumisesta, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo tiedotteessa. 

Teknisten ja tuntipalkkaisten sopimusten sekä KVTES:n soveltamisalan päällekkäisyydet arvioidaan työryhmässä.

Sopimusratkaisun yhteydessä sovittiin myös työelämän kehittämistä koskevasta yhteistyöstä.

-Sopimusjärjestelmä muuttuu aika rajustikin, mutta sinne saatiin riittäviä siirtymäaikoja. Se oli tärkeää, Markku Jalonen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*