JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen toivoo kunnilta malttia sote-ratkaisun edetessä.

– Paniikkiratkaisut, kuten laajat ulkoistamiset, eivät ole oikea toimintatapa, hän sanoi viikonloppuna Vaasassa.

Asara-Laaksonen muistutti, että myös Kuntaliitto on toivonut, että kunnat eivät kiirehdi tekemään pitkiä ulkoistamissopimuksia uudistuksen tässä vaiheessa.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon osalta muutos koskee lähes neljännesmiljoonaa työntekijää. Isot asiat, kuten tulevaisuuden kunnan rooli, rahoitus ja henkilöstön asema, ovat ratkaisematta, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton toimialajohtaja Asara-Laaksonen muistutti.

Hän vaatii, että sote-alueiden aloittaessa vuonna 2019 on huolehdittava siitä, että  kuntien koko sote-henkilöstö siirretään itsehallintoalueiden palvelukseen, heidät pidetään kunta-alan työehtosopimuksen piirissä ja eläketurvansa Kevassa.

Myös Kuntaliitossa on kannettu huolta siitä, että Kevan asiakasmäärä ei supistu.

– Muutoksen rehti valmistelu yhdessä henkilöstön kanssa vaikuttaa työmotivaatioon ja auttaa sitoutumaan tulevaan muutokseen. Henkilöstölle on annettava myös mahdollisuus lisä- ja uudelleenkoulutukseen, jotta sijoittuminen uuteen järjestelmään olisi sujuvaa, Asara-Laaksonen painotti.

Asara-Laaksonen arvosteli myös hallituksen kuntapalveluihin suunnittelemia säästötoimia. Hän sanoi, että kunta-alan työmarkkinaosapuolet ovat jo nyt sitoutuneet kehittämään kuntapalveluiden tuloksellisuutta monivuotisella kunta-alan työelämän kehittämisohjelmalla, Kuntekolla.

– Kunteko on vahva viesti myös maan hallitukselle: työelämän kehittämisellä saadaan paljon parempaa jälkeä kuin pakkolakeja säätämällä ja työntekijöiden palkka- ja työehtoja heikentämällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä