Kaupungin ennakoidaan tekevänä tänä vuonna alijäämää reilut neljä miljoonaa euroa. Vuoden 2015 budjetin valmistelusta odotetaan vieläkin haasteellisempaa, sillä alijäämäennuste on tällä hetkellä noin kymmenen miljoonaa euroa.
 
Kaupunginhallituksen asettama taloustoimikunta antoi syksyllä 2013 viranhaltijoille tehtäväksi ”kääntää kaikki kivet” säästöjen saamiseksi. Tämän pohjalta on valmisteltu 25 kohdetta sisältävä rakennemuutosselvitys.
 
Selvitysten pohjalta kuluvalle vuodelle olisi saatavissa säästöjä 0,2 miljoonaa euroa. Talousarvioon oli kuitenkin kirjattu tälle vuodelle yhden miljoonan säästötavoite, jota ei näillä toimenpiteillä saavuteta. Budjetin tasapainottaminen tulee siis vaatimaan vielä erikseen päätettäviä säästöjä.
 
Rakennemuutosselvityksen suurimmat säästöt olisi toteutettavissa vuosien 2015 ja 2016 aikana. Suurimmat säästöt olisi saatavissa ikäihmisten hoito- ja hoivapalveluiden tuotantotapojen muutoksilla sekä kaupungin kiinteistöjen vähentämisellä.
 
Hoito- ja hoivapalvelujen säästöt toteutuisivat, jos laitoshoitoa purettaisiin ja panostettaisiin kevyempiin palvelumuotoihin muun muassa omaishoidon tukeen. Laskettu säästö ei kuitenkaan olisi suoraa säästöä, vaan odotettavissa olevaa kulujen kasvun hillitsemistä.
 
Kiinteistöjen osalta kaupunki on jo luopumassa runsaasta 42 000 neliömetristä toimitilaa.  Lisäksi selvityksessä esitetään, että vuosina 2015-2016 luovuttaisiin vielä reilusta 17 000 neliömetristä.
 
Säästöjä olisi tulossa myös lukio- ja kouluverkon ylläpitokriteerien tarkastamisella. Käytännössä se koskettaisi näiltä näkymin Pyhäselän lukiota ja Tuupovaaran yläkoulua.
 
Lisäksi säästöjä esitetään saatavaksi muun muassa pienvenesatamatoimintojen siirtämisellä tytäryhtiölle, Joensuu Areenan yhtiöittämisellä, lisäämällä ostopalveluja teknisissä palveluissa, säästämällä energiaa sekä kehittämällä oman teknisen keskuksen toimintaa.
 
Joensuun säästöohjelma

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä