Kuva: Pixabay

Kajaanin kaupunki ja Sotkamon kunta myyvät osan kokonaan omistamastaan sähköyhtiö Loiste Oy:stä. Asiasta päätettiin valtuustojen suljetuissa kokouksissa maanantaina.

Kunnille jää enemmistöomistus yhtiöstä, josta kaupan toteuduttua 33,9 prosenttia omistavat ruotsalainen Infranode I Ab ja ranskalainen Mirova S.A.

Kauppa tuo kunnille 200 miljoonaa euroa, joka jakautuu omistussuhteen mukaan. Kajaani omistaa Loisteesta noin kolme neljäsosaa ja Sotkamo loput.

Kansainvälisen huutokaupan Loisteesta voittaneet Infranode ja Mirova arvioivat tarjouksessaan Loiste Oy:n velattomaksi arvoksi n. 700 miljoonaa euroa. Kun kunnat hankkivat yhtiön koko osakekannan omistukseensa vuonna 2013 saksalaisen E.ON -konsernin vetäytyessä Suomen energiamarkkinoilta, sen arvo oli 223 miljoonaa.

Nyt tehtävän kaupan ostajaosapuolen arvion mukaan yhtiön arvo on siis kolminkertaistunut kuudessa vuodessa.

Rahojen käyttöä on jo alettu suunnitella, kertoo Kajaanin hallintojohtaja Tuija Aarnio.

– Talousjohtaja on jo ruvennut erilaisia sijoitusyhtiöitä katselemaan. Jotain kehittämistoimia jarahastoja omaan toimintaan voidaan miettiä. Ei ruveta kuluttamaan, yritetään saada tuottamaan, Aarnio kertoo.

Kaupan jälkeen Kajaanin omistusosuus yhtiöstä on 50,1 prosenttia ja Sotkamon 16 prosenttia.

Ostajista Infranode on pitkän tähtäimen pohjoismainen infrastruktuurisijoittaja, joka sijoittaa keskeiseen pohjoismaiseen infrastruktuuriomaisuuteen, kuten energia- ja vesilaitoksiin, tietoliikenne, liikenne sekä sosiaaliseen infrastruktuuriin. Infranoden hallinnoi noin 450 miljoonan euron sijoituspääomaa. Sijoittajina ovat muun muassa LähiTapiola, Euroopan investointipankki ja Ruotsin valtion AP4-eläkerahasto.

Mirova on osa Natixis Investment Managersia ja se on keskittynyt kestävään ja vastuulliseen sijoitustoimintaan. Mirovan tavoitteena on yhdistää kestävä kehitys ja tuotto pitkällä aikavälillä. Mirovan intohimona on innovatiivisuus ja se pyrkii tarjoamaan asiakkailleen vaikuttavia ratkaisuja mittatilaustyönä. Mirovan sijoitusten arvo oli 10,1 miljardia euroa joulukuussa 2018.

Tuija Aarnion mukaan kauppa tuo Loisteeseen asiantuntemusta, kuten hallitusammattilaisia ja infran ammattilaisia. Kaupalla haluttiin myös alentaa omistajuuden riskejä.

– Nyt on isommat hartiat yhtiötä omistamassa. Sähkön myynti ei ole erityisen kannattavaa bisnestä. Sähköverkoissa ja infrassa on merkittävästi kehittämistarvetta lähivuosina, Aarnio sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*