Sote-uudistus tekee Vantaasta aiempaa riippuvaisemman valtionosuuksista, Kari Nenonen sanoo. Kuva: Ville Miettinen

Vantaa kasvaa ja saa lisää asukkaita, mikä on hyvä asia, mutta se aiheuttaa kaupungille kasvukipuja. Samaan aikaan, kun asukasmäärä kasvaa, kaupungin verotulot putoavat ja valtionosuudet pienenevät.

Vantaa aikoo tasata ensi vuonna investointipainetta vähentämällä kunnallisteknisiä investointeja, eli katujen ja yleisten alueiden rakentamista. Myös eräitä sosiaali- ja terveyspalvelujen kohteiden suunnittelua on siirretty.

Epävarmuus ja kansantalouden heikko tilanne aiheuttavat ensi vuoden talousarvion laatimisessa paineita, kaupunginjohtaja Kari Nenonen sanoi maanantaina julkistaessaan Vantaan ensi vuoden talousarvoesityksen.

Vantaa on nyt maan toiseksi nopeimmin kasvava kaupunki Helsingin jälkeen. Viime vuonna uusia asukkaita tuli 4 000, tänä vuonna ylittynee 5 000 muuttajan raja. Asukasmäärä on nyt noin 222 000. Rakentaminen on voimakasta, ja palvelujen kysyntään on kovia paineita.

Suurista kaupungeista Espoo, Vantaa ja Oulu ovat onnistuneet lisäämään työpaikkoja.

Vantaan työpaikkaomavaraisuus on yli 107 prosenttia.

Taloussuunnitelman mukaisesti kunnallisvero pidetään 19 prosentissa, ja investointitaso aiotaan pitää tavoitteen mukaisesti lähellä sataa miljoonaa euroa.

Lainamäärä ei kasva tänä vuonna, mutta ensi vuonna lisälainaa tullee 30 miljoonaa euroa.

Ensi vuoden tuloslaskelma painunee 50 miljoonaa euroa miinukselle.

Vantaan verotulot laskevat arvion mukaan 0,5 prosenttia ja valtionosuudet – 9,6 prosenttia. Asukasluku kasvaa 1,6 prosenttia. Yhtälö näyttää huonolta, mutta pelastaako sote Vantaan talouden?

– Ei pelasta, Kari Nenonen sanoo.

– Vantaalla sote ei ole ollut ongelmallinen, raami on pysynyt joka vuosi. Yllätyksiä on tullut sote-puolella lähinnä vain erikoissairaanhoidon osalta joinakin vuosina. Kun Vantaan kuntaverosta lähtee soten myötä kaksi kolmasosaa, Vantaasta tulee aikaisempaa riippuvaisempi valtionosuuksista.

Soten alkamiseen liittyvä verokatto on kaavailtu kahden vuoden kestoiseksi. Nenonen sanoo, että ei halua lietsoa kriisiajattelua, mutta on riski, että kunnat joutuvat kiristämään verojaan pitkällä aikavälillä.

Vantaan talousarvioesitys vuodelle 2017 ja taloussuunnitelma vuosille 2018 – 2020

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä