Eläköitymistahdissa on suurta vaihtelua maakunnittain. (Taulukko: Keva)

Työeläkevakuuttaja Kevan tuoreen ennusteen mukaan julkisen sektorin työntekijöiden eläköityminen jatkuu voimakkaana. Seuraavan kymmenen vuoden aikana kunta-alalta jää eläkkeelle vajaat 170 000 henkilöä eli miltei kolmasosa kaikista kuntatyöntekijöistä. Valtion työntekijöistä jopa useampi kuin joka kolmas eli noin 36 000 henkilöä eläköityy vuoteen 2028 mennessä.

Eläköitymistahdissa on suurta alueellista vaihtelua. Kovin tahti on Lapissa, Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa. Työntekijämäärältään suurimmissa maakunnissa eli Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla lähivuosien eläkepoistuma on melko lähellä valtakunnallista keskiarvoa tai jopa sen alle.

Kevan toimitusjohtajan Timo Kietäväisen mukaan eläköitymistahdilla on välittömiä vaikutuksia julkisen sektorin kykyyn tuottaa palveluita.

– Osaavan henkilökunnan saaminen eläkkeelle jäävien tilalle tulee olemaan koko ajan haastavampaa. Henkilöstöpulaa helpottamaan tarvitaan kaikki keinot, joilla työssä jaksamista eläkeikään saakka lisätään ja poissaoloja vähennetään. Toimialan vetovoimaisuutta on myös kohennettava, Kietäväinen sanoo.

Mainos– Ongelma on suuri erityisesti muuttotappioalueilla. Miten näillä alueilla varmistetaan riittävä työvoima huolehtimaan ikääntyvän väestön hoivapalvelutarpeista? Olisiko tässä nykyistä suuremmasta työperäisestä maahanmuutosta apua, Kietäväinen pohtii.

Ammattiryhmien välillä on eläköitymisessä paljon eroja. Vanhuuseläkkeelle jäädään eniten kunnalla opetusalan johtajien, osastonhoitajien ja ylilääkärien sekä valtiolla professorien, upseerien ja keskushallinnon johtajien ammattiryhmissä, jotka ovat tyypillisesti työurien loppuosiin painottuvia tehtäviä.

Täysiä työkyvyttömyyseläkkeitä puolestaan alkaa erityisesti sosiaalialan hoitajilla, maatalouslomittajilla, kehitysvammaisten hoitajilla ja henkilökohtaisilla avustajilla. Osatyökyvyttömyyseläkkeitä alkaa suhteellisesti eniten välinehuoltajilla, sosiaalialan hoitajilla ja kätilöillä.

Kevan eläköitymisennuste

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*