Työttömyyden kovaan ytimeen on iskettävä uusin konstein, kun entisillä tulokset ovat jääneet vajavaisiksi. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen haluaa käynnistää laajan kuntakokeilun, jossa kunnat saisivat vastuun sijaan myös valtaa tehdä asioita toisin.

– Pitkäaikaistyöttömyys on työttömyyden kovinta ydintä, merkittävä syrjäytymisriski ja suuri rasite taloudelle. Työttömyys ei ole vain yksilön henkilökohtainen ongelma, vaan se vaikuttaa laajasti eri yhteiskunnan toimijoihin ja jopa sellaisiin ihmisiin, jotka eivät itse ole työttömänä, Kietäväinen sanoi työllisyyden kuntakokeilun päätösseminaarissa Jyväskylässä.

Kuntien keskuudessa on runsaasti kiinnostusta kokeilla mallia, jossa työvoima- ja elinkeinotoimiston kaikki vaikeammin työllistyvien palvelut, niihin varatut voimavarat ja toimivalta siirrettäisiin kunnille. Kuntaliiton taholta patistellaan valtiovaltaa lähtemään kuntakokeilun suhteen tosissaan liikkeelle.

– Vanhat toimintatavat, joiden varassa työllisyyspalveluita on järjestetty, ovat osoittautuneet tehottomiksi. Työttömien aktivointijärjestelmä ei nykyisellään toimi. Työllisyyspalveluissa vastuut, toimivalta ja resurssit tulee jakaa uudelleen. Uudenlaista ajattelua ja palveluja tarvitaan, jotta nykyistä suurempi osa työttömistä voisi olla aktiivisena kansalaisena osana yhteiskuntaa.

Kotouttamiseen lisäpanoksia

Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen puuttui puheenvuorossaan myös pakolaisten kasvavaan määrään ja heidän kotouttamiseen. Akuutin majoitustarpeen vuorossa on Suomeen jäävien pakolaisten kotouttaminen ja sopeutuminen yhteiskuntaan.

– Vastaanottovaihetta suurempi haaste kunnille on oleskeluluvan saaneiden siirtyminen kuntiin ja kotouttaminen. Tavoitteena on saada mahdollisimman monet oleskeluluvan saaneet mukaan työelämään mahdollisimman nopeasti. Oleskeluluvan saaneiden kotouttamisjärjestelmä tulisi uudistaa muun muassa yhdistelemällä kotoutumiskoulutusta ja työtä, Kietäväinen muistutti.

Kokemuksia päättyneestä kuntakokeilusta

Päättyneen työllisyyspoliittisen kuntakokeilun pääsihteerin Erja Lindbergin haastattelu Kunta-TV:n sivuilla:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä