Valtiolla on nyt keskeinen vastuu kuntatalouden tasapainottamisesta, sanoi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen Satakunnan maakuntatilaisuudessa Ulvilassa tiistaina.

– Kuntien talousongelmat eivät johdu pelkästään väestön ikääntymisestä tai talouskasvun hitaudesta, vaan niiden syy on pitkälti viime eduskuntavaalikaudella tehdyissä valtionosuusleikkauksissa. Ilman valtionosuusleikkauksia kuntatalous olisi ollut ylijäämäinen kaikilla mittareilla mitattuna, Kietäväinen totesi.

Kehitys käy ilmi äskettäin julkistetusta Julkisen talouden suunnitelmasta ja kuntatalousohjelmasta vuosille 2016–2019. Leikkausten lisäksi kuntien tehtäviä lisättiin viime vaalikaudella 410 miljoonalla eurolla. Tällä eduskuntavaalikaudella valtion on hallitusohjelman mukaisesti vähennettävä kuntien tehtäviä ja velvoitteita yhdellä miljardilla eurolla vuoden 2019 tasossa.

– Tämä ei onnistu muuten kuin keskittymällä keskeisimpiin tehtäviin ja purkamalla niistä epäolennaisempia osia sekä joustavoittamalla kuntien normiohjausta. Jos kunnilta pyritään poistamaan kokonaisia tehtäviä, ajaudutaan uudelleen samaan tilanteeseen kuin viime vaalikaudella: huomio kiinnittyy nikotiinilaastareiden myyntilupien kaltaisiin äärimmäisen pieniin asioihin, Kietäväinen sanoi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Muutama kysymys täältä Harvakunnasta Timolle. Toivon ja riskin rajalta:

    1. Milloin hallituksen lupaama vapaakuntakokeilu tulee?
    2. Milloin lainsäädännön pakkopaidasta vapautus tapahtuu? Nyt lakeja on 610 kpl.
    3. Milloin syrjäisyyslisän uusi laskentakaava on käytössä?
    4. Milloin v.2005 vireillä ollut SoTe on maalissa?
    Nyt mua posottaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä