Kiinteistötietoja tarkistamalla voi saada satojatuhansia euroja – Kaikki kivet käännetään, jotta talouden rattaat pyörivät vauhdilla Raumalla

Rauman kaupungin talousjohtaja Henri Seppänen puhui kuntatalouden ajankohtaisista asioista Finnish Consulting Groupin talous- ja veroennustepäivillä. Kuva: Ville Strengell
Rauman kaupungissa on huomattu, että kiinteistöverotuksen taustalla olevia kiinteistötietoja on hyvä tarkistaa ja päivittää.
– Kunta voi tilata kiinteistöverotuksen taustalla olevia kiinteistötietoja, Rauman kaupungin talousjohtaja Henri Seppänen kertoo.
Tilattuja tietoja on verrattu kaupungin tietoihin ja korjattavaa on ilmennyt.
– Korjauksia on tehty suuntaan, jos toiseenkin.
Seppänen arvioi, että kiinteistöverojen tarkistamisesta on saatavissa muutaman sadantuhannen euron kokoinen positiivinen virta Rauman talouteen.
Tällaista tarkistustyötä on totta kai tehtävä ilman rahankuviakin silmissä, koska siinä on kyse oikeudenmukaisuudesta, talousjohtaja lisää.
Hankinnoilla työllistäminen
Raumalla on työllisyyden edistämiseksi oltu valmiita kokeilemaan uudenlaisia avauksia.
– Olemme hankinnoilla työllistämisessä käyttöönottovaiheessa. Asia on linjattu kaupungin hankintaohjelmassa yhtenä kehittämistoimenpiteenä.
Hankinnoilla työllistäminen tarkoittaa, että julkinen hankkija liittää tarjouspyyntöön ja hankintasopimukseen työllistämistä koskevan ehdon tai liittää sen arviointikriteeriksi.
– Voidaan kirjata, että sopimuskumppanin on työllistettävä pitkäaikaistyöttömiä tai muuten heikommassa työmarkkina-asemassa olevia. Olemme miettineet tällaisen työllistämisen liittämistä hankintaan, kun esimerkiksi teemme isoja rakennushankkeita tai merkittäviä palveluhankintoja.
Muita heikommassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistäminen tällä tavoin ei ole uusi asia.
Mutta jokainen aika ja alue ovat erilaisia, joten tuoretta tietoa erilaisista käytännöistä on hyvä saada, Seppänen tähdentää.
Tässä yhteydessä on hyvä nostaa esiin, miten nuoria kannustetaan eri tavoin.
– Nuoria lähestytään kaupungin kesätöiden, kesäteekkari-kampanjan, kesäyrittäjyyden sekä kesätyöseteleiden kautta kohdennetuilla toimilla.
Tietoa työttömistä saadaan hyvin
Työtä tekemällä kunnat ja samalla koko Suomi saadaan uuteen nousuun.
Kaupungin talousjohtaja Henri Seppänen kertoo, että työllisyyspalveluiden järjestämisvastuun mukana kunnat saivat hyvän tekemisen paikan vuoden alussa.
– Tämä on tiivistänyt kuntien välistä yhteistyötä. Viranhaltijoilla on kunnissa ollut aikaa käydä yhdessä asioita läpi ja on voitu keskustella muistakin asioista, Seppänen kertoo.
– Ensimmäiset kuukaudet ovat olleet uuden toiminnan askelmerkkejä. Perustoiminta on saatu pyörimään.
Rauman lisäksi Etelä-Satakunnan työllisyysalueeseen kuuluvat Eura, Eurajoki, Huittinen ja Säkylä.
Uudenlaisten työllisyysrattaiden ollessa vauhdissa toiminta on kehittynyt.
– Nyt kunnat saavat jo aika hyvin tietoa työttömistä, ja näin pääsemme entistä enemmän katsomaan, millaisilla toimenpiteillä saadaan ihmisiä töihin tai esimerkiksi yrittäjäksi.
Palvelutuotantotavat luupin alle
Raumalla on koettu hyväksi käydä tarkalla seulalla läpi kaupungin palvelutuotantotapoja.
– Olemme käyneet läpi palvelutuotantotapoja. Mitä vahvuuksia siinä, jos tehdään jokin edelleen omana työnä tai sopimuskumppanilta hankkien. Lisäksi olemme kartoittaneet Rauman palveluluokkakohtaisia kustannuksia verrattuna muihin samankokoisiin tai samankaltaisiin kuntiin kuin Rauma on, Seppänen sanoo.
– Suuntaus on se, että omaa palvelutuotantoa ja ulkoista tuotantoa on voitu verrata keskenään sekä siten on voitu ja voidaan vähitellen käyttää ulkoisia toimijoita enenevissä määrin monessa kohtaa.
Palvelutuotannon ulkoistamista ja sopimuskumppanuutta on katsottava tapauskohtaisesti, esimerkiksi teknisen alan puolelta on löydetty siihen Raumalla mahdollisuuksia.
– Kuitenkin muun muassa huoltovarmuus tulee varmistaa ja jättämällä riittävä osuus omaa tuotantoa säilyy riittävä ote kustannuksiin vaikuttaviin tekijöihin sekä tulee varauduttua mahdollisiin palvelutuotannon poikkeuksiin.
Dialogi yritysten kanssa kehittyy
Omasta energiayhtiöstä alkaen Rauman kaupunki on halunnut pitää kuntalaisten kannalta keskeistä yhtiötoimintaa käsissään.
– Olemme halunneet pitää nämä itsellä. Mutta on hyvä varmistua yhtiöiden taloudellisesta arvosta ja siitä, että yhtiöistä omistajalle saatava tuotto on riittävällä tasolla.
Rauman kaupungin taloustilanne on verrattain hyvä.
– Viime vuonna teimme ylijäämäisen tilinpäätöksen ja tämä vuosi näyttää haasteelliselta, kuten monilla muillakin kunnilla.
Takana on monia vaikeitakin päätöksiä.
Lasten määrä on ollut vähenevä. Luottamuselimissä on tehty ennakoiden päätöksiä, jotta varhaiskasvatus- ja kouluverkko on sopeutettu vastaamaan tilanteen kehittymistä.
Samalla on panostettava kasvun mahdollisuuksiin.
– Rauman elinvoimaisuus ja yritysmyönteisyys on noussut viime vuosina hienosti näkyville useissa kansallisissa vertailuissa ja mittauksissa.
Muun muassa kaavoitus- ja elinvoimatyöhön panostamalla on haluttu edistää kaupungin vetovoimaa yritysten näkökulmasta.
– Tiedämme, että pitää olla yrityksiä ja asukkaille töitä. Olemme panostaneet dialogiin yrittäjien kanssa.
Rauma on vuonna 1442 perustettu Suomen kaupunki eteläisessä Satakunnassa. Suomen kolmanneksi vanhimmassa kaupungissa on vajaat 40 000 asukasta.
Työllisyysasioiden vaikutukset kuntatalouteen olivat tapetilla, kun Henri Seppänen puhui talousvaikuttajille viikko sitten keskiviikkona FCG:n talous- ja veroennustepäivillä Helsingissä. Kuva: Ville Strengell
Lue myös: