Kivijärven kunnassa esitetty veroprosentin korotus 3,25 prosenttiyksiköllä ennätyslukemiin 23,35 ei toteutune, arvioi Kivijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Erkki Leppänen, kesk., Kuntalehdelle.

– Tarkoitus on herättää ihmisiä, että tiedetään että joudumme miettimään, mihin me ne vähät rahat laitetaan ja mitä peruspalveluja turvataan, Leppänen sanoo.

– Itse en todellakaan usko, että veronkorotus tulee olemaan tuota luokkaa.

Noin 1 250 asukkaan Kivijärven talousriippa on lähinnä kouluinvestointi, johon kunta toivoo valtion avustusta. Tarkoitus on saada kaikki kunnan peruskoululaiset kahdesta eri kiinteistöstä yhden katon alle.

 Veronkorotuksiin voi olla
”kohtuuttomat paineet”

Kuntaliiton veroasiantuntijan Jukka Hakolan mielestä Kivijärven väläyttämä verotuksen suurkorotus kuulostaa karulta.

– Ei ole kenenkään kannalta toivottavaa, että tämänkaltaisiin ratkaisuihin joudutaan, Hakola sanoo.

– Jatkuvat valtionosuusleikkaukset ja Kivijärven tapauksessa lisäksi valtionosuusuudistuksen aiheuttamat menetykset yhdessä investointimenojen kasvun kanssa luovat kohtuuttoman suuren paineen veroprosentin korotukseen.

Hakola pitää yleisesti ottaen kuntien paineita veronkorotuksiin kohtuullisen suurina. Kivijärven tapauksen perusteella ei kuitenkaan voi yleistää tulevaa linjaa.

– On vaikea arvioida kuinka yleisiä tavanomaista suuremmat korotukset tulevat olemaan.

Hakola muistuttaa, että valtionosuusuudistuksessa häviäjien joukossa on paljon pieniä kuntia. Kun muut tulot vähenevät, veronkorotus ja menojen vähentäminen ovat vaihtoehdot selviytymiseen.

– Menojen sopeuttamista on kunnissa tehty jo pidempään, joten ilman kuntien tehtävien vähentämistä uusien merkittävien säästökohteiden löytäminen käy koko ajan vaikeammaksi.

Vaikeiden säästöpäätösten sijaan veroprosentin korotus voi näyttäytyä parempana ratkaisuna, Hakola sanoo.

Erkki Leppänen sanoo odottavansa mielenkiinnolla, mitä ne toimenpiteet ovat, joilla kunnilta vähennetään tehtäviä.

Kivijärven tapauksessa kunnan talouden kohentaminen muuten kuin veronkorotuksella näyttää vaikealta.

– Meillä on niin vähän työpaikkoja. On enää ihan ruohonjuuritason työtä: lehmän lypsämistä, viljan viljelyä ja lihakarjan kasvattamista ja metsän hoitoa.

– Täällä ei ole enää kauheasti palveluja, kun ei ole asiakkaitakaan, eikä ole rahaa.

Kuntaliitos keventäisi
hallintohimmeliä

Leppäsen mielestä Kivijärven tulisi lyödä hynttyyt yhteen naapurikuntien kanssa.

– En usko että yhdistämisillä saadaan palveluja pelastettua eikä niitä välttämättä tarvitsekaan kaikkia saada pelastettua.

– Sillä kuitenkin saataisiin järkeistettyä hallintoa. Ei ole mitään järkeä pitää pystyssä tällaisia hallintohimmeleitä pikkukuntien takia.

– Meillä perusterveydenhoito ja sosiaalipuoli on siirretty Saarikan alle, rakennustarkastus on meiltä siirretty ja ympäristöterveydenhoito tulee Viitasaarelta, ja maataloushallinto on yhteistoiminnassa Pihtiputaan kanssa.

– Valtuustossa tehdään lähinnä päätöksiä siitä kuka on Kivijärven edustaja Saarikan hallituksessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*