Työeläkevakuuttaja Keva turvaa kunta-alan tulevaisuuden eläkkeitä muun muassa sijoitustoiminnalla. Sijoitusten markkina-arvo oli viime vuoden lopussa 67 miljardia euroa. Kuva: Ville Miettinen

Kunta-alan työntekijöistä joka kolmas eläköityy seuraavien kymmenen vuoden aikana, käy ilmi työeläkevakuuttaja Kevan laatimasta julkisen alan eläköitymisennusteesta.  

–Kiivas eläköitymistahti haastaa työnantajat pohtimaan työjärjestelyitä ja miettimään, miten lähtijöiden tilalle pystytään houkuttelemaan uusia osaajia erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella, sanoo eläkejohtaja Eija Korhonen tiedotteessa.  

Ennusteen mukaan 23 prosenttia kunta-alan työntekijöistä siirtyy vanhuuseläkkeelle seuraavien kymmenen vuoden aikana. Lisäksi työkyvyttömyyseläkkeelle jää arviolta kymmenen prosenttia kuntatyötekijöistä.

Suurin osa eläkkeelle jäävästä henkilöstöstä kuuluu isoihin ammattiryhmiin, kuten hoitajiin ja opettajiin. Kymmenen vuoden aikana eläkkeelle on siirtymässä noin 18 300 lähihoitajaa, 12 700 sairaanhoitajaa ja 13 400 peruskoulun yläluokkien ja lukion opettajaa.  

Mainos–Tilastojen valossa näyttää siltä, että esimerkiksi lähihoitajilla on nyt vara valita, missä he haluavat työskennellä, Korhonen sanoo. 

Suhteellisesti eniten eläköityviä arvioidaan olevan hierojissa, ylihoitajissa, kotipalvelun työntekijöissä, ammattikorkeakoulujen yliopettajissa ja mielenterveyshoitajissa. Pienintä eläköityminen on ensihoitajien, nuoriso-ohjaajien ja erikoislääkärien keskuudessa.  

Alueellisesti tarkasteltuna eläköityminen on lähivuosina voimakkainta Pohjois- ja Itä-Suomessa ja pienintä Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.

Ennuste perustuu vuoden 2020 lopun runsaan 527 000 kuntatyöntekijän arvioituun vanhuus-, osatyökyvyttömyys- ja työkyvyttömyyseläkepoistumaan vuosina 2022-2041. Mukaan on laskettu myös erilaisilla vapailla olevat työntekijät.

Lisää aiheesta:

Työvoimapula kova pähkinä purtavaksi hyvinvointialueilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*