Kunteko2020-loppuseminaari järjestettiin tänä vuonna koronaviruksen vuoksi virtuaalisesti.

Kunta-alan parhaat kehittämisteot palkittiin keskiviikkona 25. marraskuuta Kunteko 2020 -ohjelman virtuaalisessa loppuseminaarissa. 

Tunnustuksen sai 34 erilaista kuntatekoa sosiaali- ja terveysalalta, opetus- ja kasvatusalalta, teknisestä toimesta, elinkeino- ja yrityspalveluista, kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalta, ruoka- ja siivouspalveluista sekä koko kuntaa koskevasta kehittämistyöstä. 

Palkitut teot valittiin noin sadasta vuonna 2020 Kuntekon Tekojen tori -verkkosivulle ilmoitetusta ehdokkaasta. 

Tänä vuonna kuntien kehittämistyössä korostui kriisijohtaminen. Moni palkituista teoista on koronavirukseen kehitettyjä ratkaisuja.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä otettiin käyttöön henkilökunnan työssä jaksamisen tukijärjestelmä,  kun HUSin johto huolestui siitä, miten henkilöstö selviytyy epidemian aiheuttamista muutoksista. Sairaanhoitopiirissä kehitettiin neuvonta- ja ohjauspalvelu, joka toimii puhelimitse ja virtuaaliapurin eli botin kautta. HUSin työntekijät ja esimiehet saavat tukijärjestelmän kautta henkilökohtaista apua työssä jaksamiseen. 

Riihimäen kaupunki puolestaan siirsi ikäihmisten päivätoiminnan puistoihin, kun toiminta sisätiloissa loppui epidemian vuoksi. Kesäkuun alussa avointa päivätoimintaa alettiin viedä pakettiautoilla puistoihin ympäri kaupunkia, ja kesä–heinäkuun aikana kävijöitä oli yli 1200. Senioripuistoilua jatkettiin myös syys- ja lokakuun ajan. 

Mikkelissä Rantakylän yhtenäiskoulussa haluttiin poikkeusoloissa turvata erityisen ja tehostetun tuen saaminen. Koulussa kehitettiin malli, jolla erityisopetusta voidaan antaa etänä. Erityisopettajat ja koulunkäynninavustajat pitivät tukea tarvitsemiin oppilaisiin yhteyttä kanavassa, jonka oppilaat saivat itse valita. 

Monia korona-ajan ratkaisuista aiotaan hyödyntää myös tulevaisuudessa. 

Koko kuntaa koskevista teoista palkittiin Lapinjärvi, Vaasa, Liminka, Parkano, Varkaus, Hamina, Kempele, Kauhajoki ja Helsinki. 

Kunteko on palkinnut kunta-alan kehittämistekoja kahtena aikaisempanakin vuonna. Palkinnot jakaa KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan työntekijäjärjestöjen yhteinen kunta-alan työelämän kehittämisohjelma.

Ohjelma on tarjonnut kehittämisapua kuntatyöpaikoille ja tehnyt hyvää kuntatyötä näkyväksi lähes kuuden vuoden ajan. Ohjelman päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto. 

Lue lisää

Kaikki palkitut 

Parhaat kehittäjät palkittiin – Varkauden ja Joensuun ideat saavat muutkin pölliä

Kunta-ala palkitsi parhaitaan – Asikkala, Hausjärvi, Varkaus, Kontiolahti, Jämsä ja Liminka ihmeiden tekijöitä 

Avatar
Milka Valtanen
milka.valtanen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*