Kuva: Pixabay
Kyyjärvi säästää jo. Kaikkia virkoja ei täytetä uudelleen, ja uimahallin toiminta lakkautettiin.

Kyyjärvellä käydään tänään valtuuston kokouksen päätteeksi läpi kriisikuntatilannetta. Kyyjärven kunnanjohtaja Tiina Pelkonen kertoo, että tilanne halutaan hoitaa läpi mahdollisimman avoimesti. Paikalle saapuvat myös valtiovarainministeriön edustajat.

– Meillä ei ole mitään salattavaa. Kuntalaisten on hyvä tietää, millaisessa tilanteessa olemme. Toivon että asukkaiden on helpompi suhtautua tuleviin säästöihin ja veronkorotuksiin, kun ymmärrys on kasvanut.

Pelkonen kertoo Kyyjärven olevan edelläkävijä, sillä valtuuston kokoukset on videoitu ja lähetetty verkossa jo vuosien ajan. Tällä kerralla pääsee samalla seuraamaan, mitä valtiovarainministeriössä kriisikunnista ajatellaan.

Kriisikuntaprosessi on tarkoitus hoitaa läpi nopeasti. Arviointiryhmässä ovat mukana valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen sekä erityisasiantuntija Antto Korhonen. Kyyjärveläisiä edustavat kunnanjohtajan lisäksi kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston puheenjohtajat.

– Tasapainotussuunnitelma on tarkoitus saada valtuustoon tammikuun lopussa. Valtiovarainministeriö päättää vielä, onko suunnitelma riittävä vai joudutaanko käynnistämään kuntaliittoselvitykset.

Pelkonen sanoo, että Kyyjärvi haluaa pysyä itsenäisenä. Kunnan asukkaiden tulee ymmärtää, että itsenäisyyden puolesta joudutaan tekemään ikäviäkin ratkaisuja.

Sopeuttaminen on jo alkanut. Uimahalli lakkautettiin huhtikuun lopussa, mikä harmitti erityisesti vesijumpassa käyneitä. Nuori väki tosin oli jo suureksi osaksi siirtynyt käyttämään naapureiden modernimpia uimahalleja. Kyyjärven oma rakennettiin 1970-luvulla.

Lisäksi joitakin virkoja on jätetty poislähteneiden jälkeen täyttämättä.

– Lakisääteiset tehtävät pitää hoitaa, nyt joudutaan ikävä kyllä karsimaan muista. Kovin ylenpalttisiin palveluihin ei meillä ole muutoinkaan totuttu.

Pelkonen muistaa, että Keskisuomalainen uutisoi Kyyjärven joutumisesta kriisikunnaksi aprillipäivänä. Moni piti uutista vitsinä.

– Onneksi Kyyjärvellä ollaan yhteisöllisiä ja kyetään suhtautumaan tilanteeseen positiivisesti.

Ministeriö on kuulolla

Valtiovarainministeriön Lappalainen kertoo, että Kyyjärvellä on iltapäivällä tarkoitus käydä läpi kriisikuntamenettely sekä selvittää puolin ja toisin kunnan tilannetta.

– Kuuntelemme kyyjärveläisten näkökantoja tutustumme kunnan ilmapiiriin. Kyyjärven tilanne on helpompi hahmottaa, kun olemme käyneet paikan päällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Avoimuus on toimiva käsittelytapa. Järkevät ihmiset ymmärtävät kun selkeät numerot veloista ja vastuista sekä tuloista pannaan ”pöytään”. Tilanteen avoin inventointi ja korjaussuunnitelmien toteuttamistapa sekä aikataulu tulee myös tehdä selväksi. Tässä Kyyjärvi on lähtenyt aivan oikealle tielle. Tosiasioitten tunnustaminen on viisautta. Se on kuluvan vuoden aikana edessä kaikilla kunnilla joiden tulot eivät riitä menojen kattamiseen! Alkuun saadaan huonoa julkisuutta mutta voi olla että lopussa kiitellään. VARASUUNNITELMA KOKO POHJOISEN KESKI-SUOMEN KUNTAYHTYMÄSTÄ ON MYÖS SYYTÄ OTTAA KÄSITTELYYN MAAKUNTARAJOJAKIN YLITTÄVÄSTI.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä