Vimpelin Pesäpallopatsas oli finaalin aattona puettu Vedon väreihin. (Kuva: Hannu Kataja)

Vimpelin Veto ja Sotkamon Jymy ratkaisevat pesäpallon Suomen mestaruuden lauantaina Vimpelin Saarikentällä. Otteluun odotetaan enemmän katsojia kuin Vimpelissä on asukkaita (3 173 vuoden 2014 alussa).

– Koko kylää puetaan sinivalkoiseksi, kuvaili Vimpelin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anne Niemi, kesk., torstaina puhelimessa.

Edellisen mestaruutensa 2010  voittaneella Vimpelillä menee pesäpallossa lujempaa kuin kuntataloudessa, sillä viime kesänä Vimpeli julistettiin kriisikunnaksi.

Tällä viikolla valtiovarainministeriö ilmoitti määränneensä Vimpelin erityiseen kuntajakoselvitykseen Alajärven kaupungin sekä Evijärven ja Lappajärven kuntien välillä.

Ministeriö katsoo, että selvitysalue muodostaa lähes koko Järviseudun seutukunnan kattavan toiminnallisen kokonaisuuden. Selvitysalueella voidaan kartoittaa riittävää pohjaa Vimpelin kunnan asukkaiden lakisääteisten palvelujen turvaamiseksi.

Vedon pesäpallomenestys on vahvistanut kuntajohdon mukaan kunnan yhteishenkeä ennen näkemättömäksi. Yhteishenkeä tarvitaan juuri nyt, kunnalle kovina aikoina, kun mm. yleinen taloudellinen tilanne ja kunnan väestörakenne luovat paineita.

– Vimpeliläiset, niin luottamushenkilöt kuin kuntalaiset ovat valmiita toimimaan yhteisen päämäärän eteen: Vimpelin itsenäisyys, Niemi, kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja-Leena Laakso, kesk., ja kunnanjohtaja Anita Paavola toteavat.

– Vimpelin Vedon esimerkki siitä, että pitkäjänteisellä työllä saavutetaan menestystä, vahvistaa meidän kaikkien uskoa siihen että taisteleminen tärkeän asian puolesta kannattaa.

Vimpeli ei aio alistua

Järviseudun kuntajakoselvitystä tekee HT Eero Laesterä. Selvityksen on tarkoitus valmistua 31.1.2016 mennessä.

Niemi, Laakso ja Paavola toteavat, että sen jälkeen kun Vimpelin tilannetta seuraamaan asetettiin arviointiryhmä elokuussa 2014, kunnassa on tapahtunut paljon.

– Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella perustettiin syksyllä 2014 palvelurakennetyöryhmä, jonka laatiman raportin mukaisesti kunnassamme on valtuusto tehnyt yksimieliset päätökset tarvittavista talouden tervehdyttämistä tukevista toimenpiteistä. Taloutemme on kohentunut ja suunta on nyt oikea.

Kuntajohdon mukaan Vimpelin tiukka tilanne on jopa vahvistanut itsenäisyyden merkitystä – kunnassa ei ole aikomusta alistua liitokseen.

– Olemme valmiita ottamaan käyttöön kaikki mahdolliset palvelujen tuottamistavat säilyttääksemme itsenäisyyden ja tuottaaksemme kuntalaisillemme heidän tarvitsemansa palvelut.

Kaikki mahtuvat otteluun

Vuoden 2010 jälkeen ViVe on ollut finaaleissa joka vuosi mutta jäänyt jo neljästi peräkkäin hopealle. Kultajahdin venyminen viidenteen otteluun voi merkitä, että kunnassa on lauantaina ihmisiä tuplasti sen asukasmäärä.

Saarikentän yleisöennätys on 5 216 vuoden 2010 finaaleista. ViVen toiminnanjohtajan Jukka-Pekka Kujalan mukaan ylärajaa lauantain ratkaisuotteluun sisään otettavalle katsojamäärälle ei ole.

Kuntajohdon mukaan lauantain ratkaisuotteluun satsaamalla mm. pukemalla kylä Vedon väreihin, sinivalkoiseksi, halutaan osoittaa, mihin pieni kunta voi kyetä puhaltamalla yhteen hiileen.

– Vimpelin Vedon mukanaan tuoma julkisuus ja kuntalaisten yhdessä kokema riemu oman joukkueen menestymisestä vahvistaa kuntalaisten identiteettiä. Pienen kunnan pitää hyödyntää kaikki ne resurssit mitä meillä on. Tällainen upea joukkue on meille voimavara.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Pienen kunnan sinnitteleminen jo kuudetta kertaa SM-loppuottelussa on uroteko vailla vertaa. Puhutaanhan sentään Etelä-Pohjanmaan itäisen alueen Järviseudun pienen kunnan urheiluseuran, Vedon, joukkueesta.
    Vastassa oli itse asiassa Kainuu, ja sen ainoa varteenotettava urheiluseura Sotkamon Jymy. Tai jos oikeammin sanotaan Superjymy Oy, joka hakee taloudelliset ja fyysiset edellytyksensä koko valtakunnasta. Se on instituutio urheilulukioineen, Vuokatin kansainvälinen urheiluopisto ja tieteellinen pohja yliopistotasoisen valmennuskeskuksen ansiosta.

    Pieni kylä sinnittelee koko maakuntaa vastaan. Se on leimallista Järviseudulla, – se ei anna periksi. Naapuri Lappajärvi säestää hyvin omilla uroteoillaan, pienillä kylillään, yrittäjillään, painijoillaan ja yleisurheilijoillaan. Molemmat kunnat ovat yhdessä taistelussa pakkoliitoksia vastaan. Toinen toistaan tukien.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*