Arkistokuva: Sonja Eloranta
KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen vetoaa maan hallitukseen ja ay-liikkeeseen, jotta periaatteelliseen ja yhä kärjistyvään kiistaan löydettäisiin kompromissiratkaisu. - Kuntatyönantajilla on kuitenkin vastuu palvelujen järjestämisestä myös työtaistelutilanteissa. Siksi työnantaja käyttää tarvittaessa työnjohto-oikeuksiaan turvatakseen palvelut ja potilasturvallisuuden, Jalonen muistuttaa.

Kunta-alan työnantajien työmarkkinajärjestö KT Kuntatyönantajat pitää palkansaajajärjestöjen ilmoittamia ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja kohtuuttomana kunta-alalle.

Useat kunta-alan palkansaajajärjestöt ovat ilmoittaneet jäsentensä osallistumisesta ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon 26.–28. syyskuuta. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on ilmoittanut aloittavansa laajan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon lähes kaikilla sopimusaloillaan lokakuun alussa.

Työtaistelulla vastustetaan hallituksen esittämää lakia irtisanomissuojan heikentämisestä alle 20 hengen yrityksissä.

– Tämä poliittinen työtaistelu on täysin kohtuuton kunta-alalle. Valmisteilla oleva laki ei koske kunta-alan työpaikkoja. Näyttää siltä, että meneillään on itseään ruokkiva järjestöpoliittinen kierre, jossa kilpaillaan siitä, kuka pystyy eniten heikentämään kuntalaisten palveluita, KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo tiedotteessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kunta-alalla jäsentensä osallistumisesta työtaisteluun ovat tähän mennessä ilmoittaneet Super, Tehy, Jyty, Talentia ja Terveydenhoitajaliitto. Viimeksi JHL ilmoitti osallistumisestaan. Poliittisiin työtaisteluihin eivät voi osallistua kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelevät virkasuhteiset.

– Kaikki järjestöt eivät ole rajanneet työtaistelun ulkopuolelle toimintoja, joissa on kyse kansalaisten hengestä, terveydestä ja turvallisuudesta.

KT:n mukaan työtaistelujen kohdentamista kunta-alalle on vaikea ymmärtää myös siksi, että kunta-alan työpaikat ovat turvallisia ja vakaita, eikä kukaan ole esittänyt muutoksia suurten työnantajien irtisanomisperusteisiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*