Työryhmän esityksen mukaan vuorotteluvapaalle voisi jatkossa päästä 16 vuoden työhistorian jälkeen.
 
– Vuorotteluvapaa kohdistuu oikein, kun sille jäävät yli 40-vuotiaat, joilla on jo työhistoriaa takanaan, sanoo KT:n edustajana työryhmässä ollut työmarkkina-asiamies Kirsi Korppi.
 
Vuorotteluvapaalta ei voisi ehdotuksen mukaan enää jäädä suoraan eläkkeelle. Vapaalle jäävälle asetettaisiin 60 vuoden yläikäraja.
 
– Vuorotteluvapaata on käytetty siten, että sen kautta on tavallaan jääty aikaisemmin eläkkeelle. Kun tavoitteena on työurien pidentäminen, ehdotettu muutos on aivan paikallaan, Korppi toteaa.
 
Vuorotteluvapaan sijaiseksi palkattavalta edellytettäisiin vähintään 90 kalenteripäivän pituista työttömyyttä. Työttömyyden kesto laskettaisiin vuorotteluvapaan alkamista edeltäneen 14 kuukauden ajalta. Tällä hetkellä laissa ei ole määritelty sijaisen työttömyyden vähimmäiskestoa.
 
– Tilastojen mukaan vuorotteluvapaan sijaiset ovat olleet keskimäärin vain viikon verran työttöminä. Muutoksilla pyritään kohti vuorotteluvapaan alkuperäistä tarkoitusta, eli työmahdollisuuksien tarjoamista työttömyydestä kärsiville.
 
Työttömyysehto ei koskisi alle 30-vuotiaita työttömiä työnhakijoita, joiden ammatti- tai korkeakoulututkinnon suorittamisesta on kulunut enintään vuosi. Yhden päivän työttömyys riittäisi myös, jos sijainen on vuorotteluvapaan alkaessa alle 25-vuotias tai yli 55-vuotias.
 
– Näin tuetaan vaikeimmin työllistyviä. Pidämme myös tätä muutosta hyvänä, Korppi sanoo. 
 
Hallituksen on tarkoitus antaa vuorotteluvapaata koskevan lain muutosesitys eduskunnalle vielä tänä keväänä. 
 
Vuonna 2012 vuorotteluvapaalle jäi kuntasektorilla 3600 henkilöä. 
 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä